Investice do komerčních nemovitostí v regionu vzrostly o 73 pct

10.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Boom na středoevropském realitním trhu pokračoval i v letošním 2. čtvrtletí. Investoři do komerčních nemovitostí od dubna do června v regionu vložili 1,14 miliardy eur (31,28 miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o 73 procent. Informovala o tom dnes realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W) s tím, že největší zájem byl o kanceláře. V samotném Česku se ve 2. čtvrtletí proinvestovalo 340 milionů eur (9,33 miliardy korun) oproti loňským 108 milionům eur (2,96 miliardy korun).

Český trh si připsal i největší transakci v kancelářském sektoru za tři měsíce druhého čtvrtletí. Je jí koupě mrakodrapu City Tower v Praze 4 skupinou PPF. Právě na kanceláře přitom připadá 43 procent objemu všech investic v regionu.

Významný podíl zaujaly také nákupy maloobchodních prostor, přičemž aktivita investorů v tomto segmentu by měla podle C&W do konce roku ještě vzrůst. "Nejvýznamnější investoři hledají ta nejkvalitnější nákupní centra v Polsku a ČR, která podle nich mohou nabídnout vyšší hodnotu v porovnání s jinými významnými zeměmi Evropy. Současně se začínají investicím otevírat i krajská města v obou zemích. Investoři se v nich stále výrazněji zajímají právě o maloobchodní sektor," poznamenal vedoucí středoevropského investičního týmu společnosti Cushman & Wakefield James Chapman.

Poptávka je i po průmyslových nemovitostech, do nichž ve druhém čtvrtletí nateklo 14 procent investic. "Poptávka nepolevuje a ve třetím čtvrtletí se očekává dokončení několika velkých transakcí, včetně transakcí v České republice. Ke konci roku a počátkem roku 2015 však tento vývoj pravděpodobně zpomalí, neboť nebudou v tomto sektoru volné nemovitosti k prodeji," očekává realitní poradenská společnost C&W.

Od začátku roku do konce června investovaly společnosti do komerčních nemovitostí v Česku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku celkem 2,5 miliardy eur (68,59 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK