Google vytváří fond pro slibné začínající firmy v Evropě

10.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. července (ČTK) - Společnost Google zakládá fond pro investice do slibných technologických firem v Evropě. Na začátku v něm bude 100 milionů dolarů (více než dvě miliardy Kč) a peníze z něj chce Google investovat do "nejlepších nápadů od těch nejlepších evropských podnikatelů". Google to napsal na svém oficiálním blogu.

 

Google provozuje největší internetový vyhledávač na světě. Firma se domnívá, že Evropa se stane domovem jedněch z největších technologických společností na světě.

Nový fond má být odnoží nynějšího fondu Google Ventures, který sídlí ve Spojených státech. Google Ventures dosud své investice zaměřoval na podniky z amerického Silicon Valley, jako je například Uber, což je taxislužba využívající mobilní aplikace, anebo výrobce chytrých termostatů a detektorů kouře Nest.

Nový projekt bude mít sídlo nedaleko londýnské oblasti nazývané Silicon Roundabout, kde působí začínající firmy. Google se ale podle stanice BBC nebrání ani budoucímu rozšíření na jiná místa.

"Domnívám se, že evropská scéna začínajících podniků má ohromný potenciál," uvedl Bill Maris z Google Ventures. Tento fond za pět let své existence vložil peníze do více než 250 podniků.

Google uvedl, že zatím nemůže předpovídat, do jakého typu firem peníze z nového projektu půjdou. Spíš než o strategické investice ale půjde o zhodnocení vložených peněz a prioritu budou mít firmy z odvětví vyspělých technologií a zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK