Temelín kvůli odstávkám nedodává elektřinu,lidí se to nedotkne

11.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 11. července (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín přestala dodávat do sítě elektřinu. Druhý blok byl ve čtvrtek večer odpojen od rozvodné energetické sítě kvůli poruše čerpadla. První blok je od konce června odstaven kvůli výměně paliva. O odstávce byl informován energetický dispečink. ČEZ dodávky nahradí z jiných zdrojů, odběratelů se výpadek nedotkne. ČTK to dnes řekl Václav Brom, mluvčí temelínské elektrárny, která dodává do sítě pětinu tuzemské spotřeby elektrické energie.

"Odstavili jsme po dohodě s energetickým dispečinkem. Na dobu oprav byly skupinou ČEZ vyčleněny náhradní zdroje. Odběratelů se odstávka v žádném případě nedotkne," uvedl Brom.

Důvodem odstávky druhého výrobního bloku byla porucha jednoho ze dvou čerpadel prvního systému technické vody důležité v nejaderné části elektrárny k chlazení technologických zařízení. Oprava potrvá několik dní. Na prvním bloku vstupuje plánovaná odstávka spojená s výměnou paliva do třetího týdne.

"Technická voda důležitá (TVD) je uzavřený okruh, který zajišťuje chlazení technologických zařízení, zejména čerpadel, důležitých z pohledu jaderné bezpečnosti," vysvětlil Brom. Systémy TVD má elektrárna tři, na sobě nezávislé, voda z nich je chlazená v bazénech rozstřiku. Protože na jednom z čerpadel se objevila porucha a druhý systém byl plánovaně odstaven kvůli investiční akci, museli energetici v souladu s podmínkami provozu odstavit první výrobní blok.

Nyní budou práce na investiční akci na druhém systému technické vody přerušeny a systém bude zprovozněn. Následovat bude zjištění příčiny poruchy čerpadla na prvním systému a jeho oprava. "Tyto činnosti si vyžádají několik dní. Termín obnovení výroby elektřiny na druhém bloku bude upřesněn na začátku příštího týdne," uvedl Brom.

Na prvním bloku vstupuje plánovaná odstávka spojená s výměnou paliva v reaktoru a modernizací turbíny do třetího týdne. Všechny práce pokračují podle harmonogramu. Odstávka potrvá do konce srpna. Z reaktoru už bylo vyvezeno palivo a odborníci ho kontrolují. Připravuje se kontrola tlakové nádoby reaktoru, která začne příští týden.

Na turbíně byly demontovány původní nízkotlaké rotory a zahájeny přípravné montážní práce pro osazení nových rotorů. "Současně probíhá i náhrada stávající nízkotlaké olejové regulace turbíny za vysokotlakou. Díky tomu tak první blok zvýší výkon ze současných 1056 MWe na 1078 MWe, aniž by spotřeboval více paliva," popsal Brom. Celá modernizace je o efektivnějším provozu, tedy lepším využití množství páry, která proudí na lopatky turbíny.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. S výkonem dvakrát 1056 MWe je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2013 vyrobila 15,065 miliardy kWh elektrické energie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK