Na D1 pokračuje montáž nosníků, práce se ale zkomplikovaly

13.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Psáře (Benešovsko)/Jihlava 13. července (ČTK) - Na dálnici D1 pokračuje usazování mostních nosníků, kvůli nimž je na nejvytíženější tuzemské dopravní tepně v obou směrech opakovaně přerušován provoz. Práce pokračují v úseku mezi Šternovem a Psáři na Benešovsku a začaly i na Vysočině mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou, kde je však provázejí nečekané komplikace. Na Benešovsku policie nemá hlášeny žádné problémy na objízdných trasách, řekl ČTK dnes ráno mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.

Stavbu nadjezdu na 107. kilometru u Jihlavy provázejí nečekané technické potíže, původně ohlášené termíny uzavírek neplatí. Kvůli delším přípravám na uložení prvního nosníku byla dálnice poprvé uzavřena namísto v 04:30 až před 05:30. Auta musela čekat přes půl hodiny, podle původního oznámení měly být uzavírky čtvrthodinové. V obou směrech dálnice se vytvořila kolona do dvou kilometrů.

"Je otázka, co to udělá dál, protože teď nejsme schopni říci, kdy se bude dávat další nosník," uvedla mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková. Znovu bude dálnice uzavřena, až bude stavební firma připravena na montáž druhého nosníku. Objízdné trasy u Jihlavy nebyly stanoveny, auta musejí čekat.

Na opravovaném úseku dálnice mezi 104. kilometrem u Větrného Jeníkova a 112. kilometrem u Jihlavy byl minulý rok zbourán pouze tento dálniční nadjezd u obce Smrčná. Auta po něm jezdí hlavně k lesům. Nový nadjezd by měl být hotov do konce prázdnin.

Stavbaři měli v noci potíže i na Benešovsku při instalaci prvního ze tří nosníků. Podle Ivana Čásenského, který zajišťuje stavební dozor, se objevil zádrhel hned na začátku, protože nájezd s nosníkem přijel na místo později, než bylo plánováno. Druhý problém byl při uvolňování nákladu a třetí vznikl při osazování do mostních závěrů. "Nosník byl uvázán tak, že ho váha tlačila trochu k levé straně a do zámku se nám ho nepodařilo rychle uchytit," uvedl Čásenský. Místo hodiny se tak podle něj nosník usazoval ještě o půl hodiny déle.

Osobní vozy a menší nákladní vozidla objíždějí uzavřený úsek na Benešovsku přes Divišov a Vlašim ve směru na Brno a přes Uhlířské Janovice a Sázavu v opačném směru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK