Veřejný dluh USA v roce 2039 údajně dosáhne 106 procent HDP

15.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. července (ČTK) - Veřejný dluh Spojených států se bude zvyšovat a za čtvrt století dosáhne 106 procent výkonu ekonomiky. V nejnovější dlouhodobé prognóze to odhadl Rozpočtový úřad Kongresu (CBO). V tomto roce činí dluh zhruba 74 procent HDP. Dnešní odhad je o něco vyšší než projekce z loňského září.

Rozpočtový úřad Kongresu změny připsal mírnému zhoršení ve svých prognózách ekonomického růstu. Aby se veřejné finance dostaly na udržitelnou mez, musí Kongres zvýšit příjmy, omezit výdaje na sociální programy nebo zkombinovat oba přístupy, citovala ze zprávy agentura Bloomberg.

"Neudržitelná povaha federálních daňových a výdajových opatření, daných současným zákonem, staví zákonodárce a veřejnost před obtížnou volbu," uvedl CBO. "Pokud nenastanou podstatné změny v hlavních programech zdravotní péče a sociálního zabezpečení, výdaje na tyto programy budou v budoucnu odpovídat mnohem většímu procentu HDP, než jaký byl v minulosti," konstatoval úřad.

CBO vznikl jako politicky neutrální federální agentura. Svou dlouhodobou rozpočtovou prognózu sestavuje na základě současných zákonů o daních a výdajích.

V dubnu úřad odhadl, že rozpočtový deficit USA se v tomto fiskálním roce sníží na 492 miliard dolarů. Byl by tak nejnižší od roku 2008 a o více než 60 procent menší než v roce 2009, kdy dosáhl rekordních 1,4 bilionu dolarů. Schodek má podle tehdejší prognózy klesat i ve fiskálním roce 2015, kdy bude činit 469 miliard USD. To by podle prognózy bylo 2,6 procenta HDP. Poté by měl podle CBO postupně začít opět růst a ve fiskálním roce 2024 dosáhnout jednoho bilionu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK