Eurostat potvrdil červnovou inflaci v eurozóně na 0,5 procenta

17.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. července (ČTK) - Meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v červnu na 0,5 procenta. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil svůj rychlý odhad z konce června. Inflace v měnové unii tak přetrvává hluboko pod cílovou úrovní Evropské centrální banky (ECB). V celé EU míra inflace vzrostla na 0,7 procenta z květnových 0,6 procenta.

Meziročně spotřebitelské ceny v červnu klesaly v Bulharsku (-1,8 procenta), v Řecku, Portugalsku, Maďarsku a na Slovensku. Nejvyšší míru inflace naopak zaznamenala Velká Británie (1,9 procenta), dále Rakousko a Lucembursko.

K růstu cen v eurozóně nejvíce přispěly ceny tabákových výrobků a ceny v restauracích a kavárnách. Nejvíce ho naopak brzdily ceny zeleniny, telekomunikačních služeb a ovoce.

Celkově klesla meziroční míra inflace v deseti z 28 členských států EU. V dalších čtrnácti stoupla a ve čtyřech zůstala beze změn. V meziměsíčním srovnání inflace v měnové unii i v celé EU stoupla v červnu shodně o 0,1 procenta.

Inflace v eurozóně je už dlouho výrazně pod cílovou úrovní, kterou má ECB stanovenu těsně pod dvěma procenty. Je navíc pod úrovní jednoho procenta, kterou ECB označuje za "nebezpečnou zónu". Banka proto na počátku června snížila základní úrokové sazby na nová historická minima a přistoupila k novým nekonvenčním opatřením na podporu ekonomiky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK