MMF čeká hlubší propad ukrajinské ekonomiky, peníze ale asi dá

18.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 18. července (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) očekává, že ukrajinská ekonomika letos vykáže hlubší propad, než se dosud domníval, i tak ale zemi zřejmě poskytne další peníze. Šéf mise MMF na Ukrajině Nikolaj Georgijev sdělil, že fond v příštích týdnech rozhodne o uvolnění druhé splátky ze slíbeného úvěru 17 miliard USD (345 miliard Kč). Uvolněná částka by měla činit 1,4 miliardy USD.

"Mise dosáhla shody s ukrajinskými úřady o krocích, které jsou nutné k dokončení první kontroly v rámci smlouvy o úvěru. Očekáváme, že proces bude dokončen za několik týdnů," uvedl Georgijev. Mise uskutečnila svou první kontrolu plnění podmínek finanční pomoci na Ukrajině od 24. června do 17. července.

Georgijev dodal, že MMF očekává v letošním roce pokles ukrajinské ekonomiky o 6,5 procenta, zatímco dosud čekal pětiprocentní propad. Loni ukrajinská ekonomika stagnovala. Ekonomové se domnívají, že Ukrajina letos navzdory dohodě o pomoci s MMF sklouzne hlouběji do recese, neboť proruští rebelové ochromili výrobu na průmyslovém východě a odradili zahraniční investory.

Dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině, který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky, MMF schválil koncem dubna. První splátku obdržela Ukrajina v květnu, a to téměř 3,2 miliardy dolarů. Více než miliarda dolarů směřovala do devizových rezerv centrální banky a zbytek do státního rozpočtu. Pomoc od MMF rovněž uvolnila cestu k půjčkám od dalších dárců v celkovém objemu 15 miliard USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK