Firmy se shodují: Stáže jsou šancí vychovat si budoucí zaměstnance

22.07.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Přes 3000 firem se zapojilo do projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ a vyzkoušelo si tak, co jim může zapojení stážisty přinést. Zkušenosti jsou pozitivní – vedle příležitosti otestovat si potenciálního zaměstnance vyzdvihují firmy i to, že získaly nový pohled na svou činnost. A také samotný společenský přínos systému stáží.

Mnozí personalisté řeší dilema – přijmout uchazeče se zajímavým vzděláním a dobrými nápady, ale bez dostatečné praxe v oboru? Časové i finanční náklady na zapracování nemusí být zrovna malé a tak často nakonec padne volba na uchazeče možná méně vhodného, ale již s praktickými zkušenostmi. Jak ukazují výsledky projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, může být dobrou cestou z této situace sázka na odbornou stáž.

V rámci našeho projektu přijalo stážisty 3 200 firem a jejich ohlasy jsou velmi dobré. Pochvalují si především to, že si mohli případného budoucího zaměstnance otestovat v praxi – to jako velmi přínosné označila polovina poskytovatelů stáží,“ uvádí hlavní manažerka projektu Kateřina Šímová. Třetina firem také považuje zapojení do projektu za společensky prospěšné – pomohly tak nezaměstnaným, čerstvým absolventům nebo lidem na rodičovské dovolené získat praktické zkušenosti z oboru a zlepšit tak jejich šance na trhu práce.

Druhou oblastí, kterou firmy vyzdvihují, je vliv stážisty na pracovní kolektiv a příležitost zdokonalit interní vzdělávací procesy. A to bez ohledu na to, zda spolupráce pokračovala i po skončení stáže. „Asi největším přínosem byl nový pohled na vnitrofiremní postupy od člověka bez provozní slepoty,“ uvádí například Martin Koutný ze zlínské IT firmy.

Z ohlasů víme, že příchod stážisty často motivoval i další zaměstnance k větším výkonům. A díky tomu, že stážistu musel po celou dobu odborně vést mentor, měly firmy také příležitost v praxi vyzkoušet zaškolování juniornějších zaměstnanců a předávání zkušeností,“ doplňuje Kateřina Šímová a dodává, že nejvíce se do projektu zapojovaly firmy z Prahy a z moravských krajů. Převažovaly pak společnosti s ručením omezeným, kterých byly tři čtvrtiny, desetinu poskytovatelů tvořily akciové společnosti, zbytek pak například živnostníci, neziskové nebo příspěvkové organizace.

O poskytování stáží je mezi firmami zájem i do budoucna, do systému se jich zaregistrovalo celkem téměř 10 tisíc. Od konce léta bude na projekt navazovat nový, nazvaný „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2“, který se zaměří na dlouhodobě nezaměstnané a lidi nad 50 let a z pohledu firem pak mimo jiné na rozvoj kapacit mentorů.


Zdroj: Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace MPSV
Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí je realizován od června 2012 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. Aktuálně uběhl již více než rok a půl od spuštění informačního systému ASAP (přes který probíhá registrace do projektu) a rok a půl od zahájení prvních stáží. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží. Cíle projektu, tedy uskutečnění 5000 stáží, bylo dosaženo již v lednu. Díky úspoře v rozpočtu dosud proběhlo přes 6000 stáží. Projekt trvá do října 2014.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STUDENT