Je to alergie na školu?

24.07.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Trápí vás hlavně během letního semestru a ve zkouškovém období? Potýkáte se s náhlým propadáním záchvatům slzení, plnému nosu a kýcháte o sto šest? Na první pohled se zdá, že máte prostou alergii na školu. Další pohledy se vám odkryjí v dnešním článku.

Víš, co jíš?

Toť otázka. Základním pravidlem u odhalování tak známých alergií je podívat se do sebe, aneb „co jsem měl dnes k obědu“? Strava totiž znamená na poli alergických reakcí snad ještě víc než agresivní srst zvířat, pyly nebo plísně. Je tedy velmi důležité pozorovat složení svého jídelníčku. Obsahuje mnoho polotovarů nakoupených přímo v obchodě? Potom je tedy třeba přečíst složení. Alergeny nemusí být pouze ty uvedené na obalu! Dnes už nás dávno nestraší tzv. „Éčka“, protože i ona mohou být zdraví prospěšná, ale pozor dáváme především na potraviny s nevhodným chemickým složením, jako jsou konzervanty typu E211 – benzoát sodný – rakovinotvorná látka, sladidla typu Aspartam, tavicí soli (ve všech tavených sýrech) nebo obyčejný cukr. Vyvarovat bychom se tedy měli jakýchkoliv potravin, které v sobě mají nevhodné konzervanty, umělá barviva, cukr, příliš soli a nebo veškerých potravin, u kterých nemůžeme odhadnout, z čeho jsou vyrobeny, tak například tavené sýry, kečupy, tatarky. Na obalu totiž neuvádějí, že součástí takových sýrů nebo kečupů mohou být znehodnocené, plesnivé, shnilé, zkažené nebo jinak nekvalitní potraviny. Takže první krok začíná v kontrole polotovarů používaných k výrobě pokrmu nebo určených k přímé konzumaci.

A zase jídlo…

Jste labužníky a libujete si v nespočtu různých druhů sýrů? Tak zbystřete… I vy jste v ohrožení alergií, neboť sýr je mléčný výrobek obsahující kyselinu mléčnou, pro mnoho lidí silný alergen. Nebo spíš milujete trvanlivé mléko? Tak to byste měli zbystřit ještě víc. Trvanlivé mléko není opravdové mléko v pravém slova smyslu, jde spíše o „nápoj s mlékem“, jehož součást tvoří mmj. také Řepka olejka, což už se z obalu nedozvíte.

Jako další krok byste tedy měli eliminovat pití mléka a omezit příjem sýrů. Postupně, když to nejde naráz. A také zvýšit příjem kvalitních tvrdých sýrů typu parmezán a vyloučit veškeré tavené trojúhelníčky i jiné tvary. Pít občas na chuť pravé čerstvé kravské mléko, ideálně z farmy, abyste věděli, z jakého zdroje mléko opravdu pochází… Postupně však kravské mléko vyloučit úplně a zkusit jej nahradit sojovým nebo obilným.

Další známé alergeny můžete najít v ořeších, semenech, vejcích a dalších, je proto třeba začít sledovat své tělo a jeho reakce. Jak vám opravdu je po požití byť jen slabounkého alergenu? Bolí vás břicho, pálí žáha, svědí v ústech, hůř se dýchá? Tak pozor…

Fast food? Energy drink?

Tyto pojmy raději zapomeňte. Nemají totiž vůbec místo ve zdravém žaludku! A ani v mysli.

Imunita, stres… Ekzémy

Imunita je velký otazník na poli alergií, zpravidla pacienti léčeni na alergologii bývají léčeni i na imunologii. Ale než se stanete pacientem, zkuste si pomoci sami. Podporujte svou imunitu zdravým režimem a to stravou, odpočíváním a spánkem, sportem či pohybem ideálně na čerstvém vzduchu, otužováním a vhodnými preparáty na imunitu jako jsou byliny Echinacea, houba Hlíva ústřičná nebo různé druhy nejenom rostlinných enzymů. Za takové doplňky nemusíte vyhodit tisíce, jsou dostupné i pro „chudé studenty“.

Je totiž možné, že právě proto, že se stresujete, nemyslíte na sebe a své zdraví nebo naopak to příliš přeháníte se sebezpytem, špatně jíte a trávíte, prostě vám toho k psychické pohodě chybí dost, trpí vaše tělo atopickými ekzémy, se kterými si už ani ten doktor skoro neví rady.

A co je to ten atopický ekzém?

Zkráceně – jde o velmi silnou kožní reakci, která se projevuje na několika úrovních a díky více faktorům působením na tělo a mysl. Přesněji se jedná o chronický svědivý kožní zánět (dermatitida). Zánět je neinfekční a může být alergického i nealergického původu. Je velmi pravděpodobné, že na tomto typu ekzému se podepisuje právě psychika spolu s nesprávnou životosprávou a to nejenom stravovacími návyky a druhy potravin, ale i způsobem konzumace stravy.

Prokrastinujete?

Ano? Tak to akorát nahrává vaší „alergii na školu“. Zde totiž opravdu platí, že „vše souvisí se vším“. Budete-li stále nebo dlouhodobě odkládat povinnosti a zabývat se nesmyslnou činností, jen abyste odvedli nepozornou mysl jinam, pak se stres zvyšuje. A se stresem chuť konzumovat nedobré, nekvalitní, rychloenergetické, sladké nebo předpřipravené potraviny a nápoje bez ohledu na to, co to nejenom s tělem dělá. To roztočí nevyváženost trávení, nevhodné tělesné reakce, imunitní problémy, alergické reakce a kolotoč problémů se točí o sto šest. A zvětšuje. Proto je třeba zabrzdit a ubrat! Hlavně stresu.

A že nevíte, co to ta prokrastinace je? „Prokrastinace je výrazná a chronická tendence odkládat plnění (většinou administrativních či psychicky náročných) povinností a úkolů (zejména těch nepříjemných) na pozdější dobu. Může představovat rizikový fenomén pro duševní zdraví. Psychologové často popisují takové chování jako mechanismus pomáhající jedinci vyrovnat se s úzkostí spojenou s výkonem dané činnosti. Podle některých vědců jsou kritéria definující prokrastinaci následující: je kontraproduktivní, zbytečná a zdržující,“ tvrdí Wikipedia.

Opravdová alergie na školu…

…by mohla znamenat souhrn několika aspektů:

  1. Špatná strava
  2. Druhotná alergie
  3. Snížená imunita
  4. Stres
  5. Neschopnost odpočívat
  6. Vnitřní nespokojenost
  7. Ekzémy

A to není rozhodně všechno! Proto zvažte, co byste mohli sami se sebou dělat, než navštívíte imunologa, alergologa, psychologa, dermatologa a další „logy“, kteří ale budou léčit pouze následky vašeho vlastního přístupu k sobě samému a ke svému tělu.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT