V rozpočtu MZe chybí 500 mil. Kč, Jurečka bude jednat s Babišem

22.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. července (ČTK) - V rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) pro letošní rok chybí zhruba 500 až 600 milionů korun. Scházejí především peníze pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) a na národní dotační titul. Po dnešním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Chce proto jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o navýšení rozpočtu.

"Nám v tento okamžik chybí především profinancování PGRLF, tam dnes máme alokovánu prakticky nulu," uvedl. "Je to instituce, která je jedna z nejefektivnějších, nejlépe hodnocená zemědělci," poznamenal Jurečka. Věří, že se s Babišem na navýšení rozpočtu pro fond, jež zemědělcům dotuje úroky či poskytuje garance k přijatým úvěrům, dohodne.

Na národní dotace chybí asi 200 až 300 milionů korun, řekl Jurečka. Podle návrhu schváleného Sněmovnou v závěru loňského roku by na národní dotační programy, které představují jen malou část celkových agrárních podpor, mělo letos směřovat 1,5 miliardy Kč, meziročně o 200 milionů více. "Je důležité pokusit se nastavit tu nejvyšší možnou míru, kterou nám Evropská komise pro jednotlivé dotační tituly dává, abychom to dokázali naplnit," poznamenal Jurečka s tím, že chce podpořit především chovatele prasat a drůbeže.

Největší část národních dotací v posledních letech směřuje na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat. V rámci národních programů jsou podporování například také zpracovatelé, včelaři či ovocnáři. Národní dotace směřují i k rybníkářům či do státních hřebčínů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK