Soudce ve sporu o argentinský dluh nařídil "nepřetržitá jednání"

22.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. července (ČTK) - Newyorský soudce Thomas Griesa dnes nařídil zástupcům argentinské vlády a držitelům původních nerestrukturalizovaných argentinských dluhopisů zahájit nepřetržitá jednání za účasti soudem jmenovaného prostředníka až do úplného vyřešení sporu. Argentina musí spor s věřiteli, kteří se po jejím státním bankrotu v letech 2001 a 2002 odmítli zapojit do restrukturalizace dluhu, vyřešit do 30. července. V opačném případě zemi hrozí již druhý státní bankrot za posledních 13 let.

Soudce Griesa v posledních dnech vyslechl návrhy obou stran, jak uspokojit jeho předloňský verdikt, který v minulých měsících potvrdil americký nejvyšší soud. Podle jeho rozhodnutí musí Argentina vyplatit žalujícím vlastníkům původních dluhopisů 1,33 miliardy dolarů (27,1 miliardy Kč) plus úroky předtím, než vyrovná splatnou částku vlastníkům restrukturalizovaných dluhopisů. Konečný termín této splátky je 30. července.

Griesa dnes nařídil oběma stranám, aby se sešly s jeho pověřeným zástupcem Danielem Pollackem a jednali jeho prostřednictvím "bez přerušení, dokud nedosáhnou řešení". Pollack podle agentury Reuters obě strany požádal o schůzku, která se má konat ve středu dopoledne v New Yorku.

Argentině na konci června vypršel řádný termín pro splátku restrukturalizovaných dluhopisů a nyní běží měsíční odklad. Soudce Griesa tuto úhradu u amerických bank zablokoval, dokud Argentina nezaplatí rovněž držitelům nerestrukturalizovaných dluhopisů.

Kvůli sporu s věřiteli nemá Argentina od bankrotu přístup na mezinárodní finanční trhy. Argentina se v minulém desetiletí dohodla s majiteli zhruba 93 procent dluhopisů na restrukturalizaci dluhu, v níž věřitelé dostali za jeden dolar dluhu 25 až 29 centů. Malá část věřitelů se ale rozhodla požadovat soudní cestou plnou hodnotu dluhopisů.

Argentina odmítá vyplatit vlastníky nerestrukturalizovaných dluhopisů v obavě, že k několika žalujícím hedgeovým fondům se připojí další věřitelé, kteří rovněž nepřistoupili na výměnu dluhopisů. Celková nárokovaná částka by tak mohla podle Buenos Aires dosáhnout 15 miliard dolarů, což je více než polovina současných devizových rezerv Argentiny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK