Tržby Vodafonu stouply méně, než se čekalo, firma vidí zlepšení

25.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. července (ČTK) - Britské společnosti Vodafone za první čtvrtletí jejího finančního roku stouply tržby o 6,2 procenta na 10,2 miliardy liber (353,3 miliardy Kč). To je méně, než se čekalo a ve výraznějším růstu firmě bránily výsledky hlavně ve Španělsku a Jihoafrické republice. Druhý největší mobilní operátor na světě po čínském China Mobile však uvedl, že pozoruje náznaky stabilizace na některých důležitých evropských trzích.

Generální ředitel Vodafonu Vittorio Colao uvedl, že finanční rok začal v souladu s očekáváním firmy a na některých evropských trzích se její výkon ve srovnání s předešlým kvartálem začíná zlepšovat. Vodafone se musel potýkat s dopady změn v regulačních opatřeních a s ochabující poptávkou v evropských zemích se skomírající ekonomikou.

Trh podle analytiků očekával, že čtvrtletní tržby Vodafonu dosáhnou 10,35 miliardy GBP. V posledním čtvrtletí firmě uškodily regulační změny v Jihoafrické republice, kde klesly některé poplatky. Další zhoršení nastalo ve Španělsku, kde se zostřil konkurenční boj a trh se přesunul směrem k levnějším smlouvám, kdy si zákazníci kupují pouze SIM kartu bez samotného telefonu.

Zlepšení ale firma pozorovala v Německu, Itálii a ve Velké Británii, kde se snížilo tempo poklesu tržeb za služby. Tento příjem zachycuje například tržby z roamingu nebo z mobilních kontraktů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK