Ruský akciový trh navzdory novým sankcím roste

30.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 30. července (ČTK) - Ruský akciový trh zahájil dnešní obchodování nárůstem navzdory novým sankcím ze strany západních zemí. Akcie druhé největší ruské banky VTB, která je jedním z terčů sankcí, nicméně oslabovaly.

Indexy ruských akcí RTS a MICEX kolem 8:30 SELČ vykazovaly zhruba jednoprocentní nárůst. Cena akcií banky VTB se nejprve propadla o více než tři procenta, poté však zhruba polovinu ztrát smazala, napsala agentura Reuters.

Ruská centrální banka dnes oznámila, že je připravena domácím bankám zasaženým západními sankcemi pomoci. "V případě potřeby učiníme příslušná opatření na podporu těchto organizací, abychom ochránili zájmy jejich klientů, vkladatelů i věřitelů," dodala.

EU se v úterý dohodla na novém balíku sankcí proti Rusku, které daleko překračují dosavadní rámec postihu Moskvy za podporu východoukrajinských rebelů. Americký prezident Barack Obama poté oznámil, že Spojené státy v koordinaci s EU rozšiřují sankce proti Rusku v energetice, obchodu se zbraněmi a bankovním sektoru.

O zpřísnění sankcí se hovořilo již od sestřelení malajsijského letadla na východě Ukrajiny, takže tento krok nebyl pro investory žádným překvapením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK