Růst španělské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlil

30.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. července (ČTK) - Tempo růstu hrubého domácího produktu Španělska ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 0,6 procenta z 0,4 procenta v prvním kvartálu. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Hospodářský růst tak překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo podle agentury Reuters odhadovali na 0,5 procenta.

Údaje jsou dalším důkazem toho, že španělská ekonomika se zotavuje z recese. Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v úterý uvedl, že vláda v září opět zlepší odhad růstu HDP na letošní i příští rok. Podle ministra je pravděpodobné, že růst letos dosáhne 1,5 procenta a napřesrok zrychlí na dvě procenta.

Vláda přitom už v květnu zvýšila oficiální odhad letošního růstu ekonomiky o půl procentního bodu na 1,2 procenta. Růstovou prognózu na příští rok tehdy zlepšila na 1,8 procenta z dřívějších 1,2 procenta.

Španělská ekonomika se loni vymanila z více než dvouleté recese. Míra nezaměstnanosti v letošním druhém čtvrtletí sice klesla na dvouleté minimum 24,5 procenta, stála však patří k nejvyšším v Evropské unii, upozorňuje agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK