Zaplatílek rezignoval na místo v dozorčí radě Net4Gas

01.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Jan Zaplatílek rezignoval ke konci července na místo v dozorčí radě společnosti Net4Gas, která je jediným držitelem licence na přepravu zemního plynu v Česku. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou vydalo misterstvo průmyslu (MPO) po dnešní schůzce ministra Jana Mládka (ČSSD) s představiteli firmy. MPO navrhne za stát nové jméno. Mládek dnes firmu požádal, aby nového kandidáta schválila na nejbližší valné hromadě. Na dnešní schůzce jednal ministr i o změně kapitálové struktury Net4Gas.

"V kontextu priority zajištění energetické bezpečnosti státu a dalšího budování plynové infrastruktury v České republice jsem při jednání vyjádřil své znepokojení nad nedávnou změnou kapitálové struktury společnosti Net4Gas a její schopností dalších zásadních investic," řekl dnes Mládek.

Net4Gas v minulých dnech snížil svůj základní kapitál o zhruba 90 procent, jeho základní kapitál klesl na 2,75 miliardy korun z původních 31,8 miliardy korun. Celkový kapitál firmy je 42,12 miliardy korun, skoro 40 miliard korun tak nově pokrývají jiné zdroje, hlavně dluhopisy a půjčky od bank. O tomto kroku firma navíc neinformovala Energetický regulační úřad (ERÚ). Net4Gas byl proto kritizován jak předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou, tak Mládkem.

Zástupci Net4Gas dnes podle MPO uvedli, že změnou kapitálové struktury není cena plynu pro koncové zákazníky v Česku nijak dotčena a společnost má zajištěny prostředky na všechny plánované investice včetně strategických projektů severojižního propojení. Net4Gas chce usilovat, aby byly z co největší části financovány z evropských peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK