Západoevropské akcie klesly kvůli Ukrajině na minimum od dubna

06.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. srpna (ČTK) - Západoevropské akciové burzy dnes výrazně oslabily a jejich široký index se propadl až na minimum od dubna. Trhy v Evropě i jinde ve světě sráží rostoucí napětí kolem Ukrajiny a investoři přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv, například do německých státních dluhopisů.

Index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 0,82 procenta na 1323,65 bodu, což byla jeho nejnižší úroveň od 16. dubna. Za poslední měsíc index kvůli obavám ze zpřísnění měnové politiky v USA, problémům bankovního sektoru v Portugalsku a strachu z dopadů sankcí proti Rusku na ekonomiku eurozóny ztratil zhruba pět procent. Od počátku roku má ale stále ještě navíc 8,4 procenta.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce kvůli ukrajinské krizi. Podle oznámení aliance NATO ruská armáda na západní hranici soustředila jednotky o síle 20.000 mužů a hrozí nebezpečí, že je vyšle na Ukrajinu pod záminkou humanitární nebo mírové mise.

Západoevropské trhy oslabily i známky počínajícího dopadu sankcí proti Rusku na největší evropskou ekonomiku. Zakázky německých průmyslových podniků v červnu klesly nejrychlejším tempem za téměř tři roky kvůli rizikům geopolitického vývoje a větší opatrnosti firem při uzavírání kontraktů.

"Údaje o německých zakázkách byly prostě strašlivé. Skutečně to naplňuje scénář evropského útlumu," řekl agentuře Reuters analytik Michael Hewson z firmy CMC Markets.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK