ÚOHS začal zkoumat ovládnutí České rafinérské Unipetrolem

11.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat ovládnutí stoprocentního podílu České rafinérské petrochemickým holdingem Unipetrol. Zahájil správní řízení. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu úřadu. Plánovanou fúzi už napadla Unie nezávislých petrolejářů. Malí distributoři paliv se obávají toho, že by Unipetrol příliš dominoval na trhu.

ÚOHS ve většině případů povoluje fúze bez podmínek, plánované spojení firem ale může také zakázat. Na rozhodnutí má třicetidenní lhůtu, kterou ale může prodloužit na pětiměsíční.

Unipetrol počátkem července oznámil, že využil předkupního práva a přijal nabídku italské firmy Eni na odkup jejího podílu v České rafinérské. Za 30 milionů eur (nyní asi 836 milionů Kč) má získat zhruba 32,5 procenta akcií. Transakce by měla být dokončena ještě letos, Unipetrol by poté byl jediným akcionářem České rafinérské.

Unipetrol zvýšil svůj podíl v České rafinérské už začátkem letošního roku, když za více než 27 milionů dolarů (nyní 561 milionů Kč) koupil zhruba 16 procent akcií podniku od společnosti Shell Overseas Investments.

"Naše asociace se obává, že ovládnutím České rafinérské by se Unipetrol dostal do výrazně dominantní pozice na petrolejářském trhu. Taková situace by ohrožovala zdravé konkurenční prostředí a mohla by přinést i zvýšení cen pro koncové spotřebitele," uvedl minulý týden předseda představenstva unie Ivan Indráček. Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK