Buďte si svým vlastním účetním!

14.08.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Víte, kolik peněz utratíte každý měsíc za jídlo, oblečení nebo zábavu? Že jste to zatím neřešili? Proč taky? Navíc jestli stále bydlíte s rodiči, jistě vás téma úspor zas až tolik netrápí. Ovšem čím dříve získáte kontrolu nad vašimi výdaji - tím lépe nejen pro vás, ale hlavně pro vaši peněženku.

Peníze? Tak ty hážu pravidelně do koše!

Představte si, že z peněženky vyndáte 500 Kč, ty roztrháte a hodíte do koše. Zdá se vám ona představa zcela absurdní? Jenže bohužel se jedná o dost běžnou záležitost. Schválně – kolik věcí pravidelně vyhazujete z ledničky, jelikož už měly prošlou záruční lhůtu? Zkuste si to od teď začít nejen počítat, ale i evidovat po dobu jednoho měsíce. Věřím, že konečným výsledkem můžete být i přímo šokovaní.

Hmm, to by se dalo omezit…

Za svých studijních let jsem byla častokrát svědky, jak některé z mých spolubydlících vyhazovaly nemalé množství již prošlého či zkaženého jídla do koše. Kolikrát se jednalo i o věci za 100 Kč a více. Dokážete si spočítat, jakou sumu to ve finále dělá za rok? Sto krát čtyři a ještě krát osm (průměrná délka studijního období daného ročníku, tedy letní a zimní semestr). Jenže ono co se plýtvání týče - nejedná se pouze o jídlo, ale patří sem i další atributy. Víte jaké a jak se jim co nejlépe vyhnout?

Časopisy – na internetu naleznete ve většině případů elektronickou verzi vašeho oblíbeného magazínu či novin, která bývá v porovnání s tištěnou daleko levnější, ne-li zcela zdarma. Pokud se však opravdu nemůžete rozloučit s vašim pravidelným měsíčníkem, zkuste si jej předplatit. Minimálně dvě stě korun v průměru ušetříte, a častokrát získáte ještě hodnotný dárek jako noví předplatitelé zdarma.

Bary, diskotéky a jiné – nosíte s sebou při večerních tazích peněženku? Ano? Pak byste možná měli začít zvažovat důvody, proč ji nenosit! Jaké jsou?

Téměř sto procentní pravděpodobnost, že daný večer z ní vyberete nemalý finanční obnos. Posilněni alkoholem rozhodně nebudete řešit základy finanční gramotnosti. Jednoduše nic vám nebrání zamířit k nejbližšímu bankomatu, abyste obnovili váš finanční zdroje pro zakoupení drinků či jídla. Věřte mi, znám to z vlastní zkušenosti.

Sladkosti a jiné pochutiny – z každého rohu na náš číhá reklama s dobře vypadající pizzou, hamburgrem či hranolkami. Pakli-že jste hladoví, je téměř nadlidský úkon odolat vábně vypadajícím poutačům. Ovšem často pak necháme naši peněženku prázdnější, než bychom prvotně čekali. Řešení? Noste s sebou po kapsách musli tyčinky či sušenky! Zkrátka snadnou a rychlou první pomoc, díky které přežijete nejrizikovějších pár desítek minut, než se dostanete domů.

Krabice pro poklady?

Stejně jako účetní si zakládá faktury do šanonů, tak i vy můžete začít ukládat veškeré účtenky, které jste získali u pokladny. Připadá vám to divné? Ano, možná se to tak může na počátku jevit, nicméně vězte, že je to jeden z nejefektivnějších způsobů, jak mít přehled o vaší měsíční útratě. Jako vedlejší přínos vidím to, že nebudete mít chaos v peněžence. Nevím tedy, jak je tomu u vás, ale mně dělají největší nepořádek účtenky, které vždy po nákupu velmi kreativním způsobem zmuchlám po 100kráté jinak a vložím do volné kapsičky v peněžence. Na konci týdne, ideálně v neděli večer, byste si měli vyčlenit půlhodinku, kterou věnujete vedení vašeho účetnictví. Co to přesně znamená? Veškeré doklady, jež jste za celý týden nahromadili, vezmete a výši jejich částky zaevidujete. Ano, jako správný účetní. Ptáte se jak?

A proč ne statistiky?

Jsou tací, kteří preferují zapisování do bloku, jiní nedají dopustit na Excel. Kam patříte vy? Ať už bude vaší volbou první či druhá varianta, osobně bych vám doporučila, abyste si zvolili evidenci v Excelu. Proč? Mám pro vás seznam hned několika výhod:

  • Snadná a rychlá editace
  • Přehlednost
  • Možnost sledovat vývoj v čase s následnou podrobnou analýzou (určení nejvíce nákladové položky - oblečení, jídlo, zábava; identifikace nejnákladnějšího měsíce a další)

Věřím, že pokud dáte Excelu šanci, přesvědčí o svých přednostech dokonce i ty z vás, co neholdujete technickým vymoženostem.

Bez peněz? Tak to se mě již netýká!

Věděli jste, že vytvořením jednoho návyku lze ve značné míře změnit svůj život? Pokud na konci každého dne dáte svoji účtenku do krabic pro doklady, z čehož pak následně na konci měsíce uděláte finanční report, můžete velmi rychle zlepšit svoji finanční gramotnost. A to zcela jednoduše, jelikož:

  • Získáte jednoduchý přehled nad vašimi finančními toky
  • Naučíte se hospodařit
  • Ušetříte si rychleji na dovolenou
  • Odstraníte špatné návyky

Držím vám palce, abyste se sami sobě stali těmi nejlepšími účetními!

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT