Mezinárodní studentský projekt na ČVUT pomáhá i dětem

14.08.2014 | , ČVUT
STUDENT


Pod zkratkou SCOPE se skrývá mezinárodní letní projekt Summer of Code Outstanding Programming Experience, který pořádá studentská organizace IAESTE Českého vysokého učení technického v Praze. Tento projekt je určen pro studenty IT, kteří si chtějí otestovat své zkušenosti v praxi a chtějí si vyzkoušet, jaké je to pracovat na reálných projektech zadaných firmami z oboru. Programátoři pracují celé léto ve školícím centru Silicon Hill a získávají zkušenosti z oboru.

„Naši účastníci tak získají praxi, naučí se spolupracovat, poznají různé kultury a získají nová přátelství po celém světě. Během celého léta studenti pracují v mezinárodních týmech a vyvíjejí projekty pod vedením profesionálů z firem. Zároveň si zkouší, jaké je to pracovat za pomoci metodik agilního vývoje, jako je SCRUM nebo extrémní programování,“ řekl Richard Hojal, koordinátor projektu.

Podstatným prvkem projektu SCOPE jsou mentoři. Ti účastníkům nejen pomáhají, ale zároveň je také motivují či inspirují. Pro studenty to tak může být například první impulz k založení vlastního startupu. V této chvíli studenti pracují na třech projektech.

První se jmenuje Pajama Kids, v češtině Pyžamáci. Pyžamáci cílí na děti s handicapem a také ty dlouhodobě hospitalizované v nemocnicích, které se nemohou účastnit běžně dostupných kroužků. Nově se děti potkají ve virtuální učebně, kterou studenti na SCOPE programují. Díky této aplikaci, se děti mohou spojit s lektory, navázat nová přátelství s ostatními malými pacienty a vzdělávat se. V pilotní podobě projektu chce tým nabídnout kroužky tvůrčího psaní, skautingu a filmový kroužek. V dalších fázi chtějí Pyžamáci vytvořit pracovní místa pro lektory z řad znevýhodněných osob. Projekt Pyžamáci postoupil mezi 20 nejlepších projektů v rámci technologické soutěže EU FI-WARE CHALLENGES.

Druhým projektem je webová aplikace Democracy 2.1, která zjednodušuje proces hlasování a rozhodnutí skupiny, průzkum nebo jednoduché rozhodnutí – kde se sejdete s přáteli na večeři, jaký koupíte dárek novomanželům, nebo kam pojedete na dovolenou. Jedná se o inovativní hlasovací systém poskytovaný zdarma.

Třetím projektem je NC info, což je interní systém na správu projektů a rozpočtu Národního centra IAESTE Czech Republic. Nahrazuje tak již nevyhovující intranetovou aplikaci. Zároveň v rámci projektu pořádá IAESTE celou řadu zajímavých přednášek. Témata se týkají moderních technologií, či neméně podstatných soft skills, jako jsou například myšlenkové mapy a prezentační dovednosti. Prezentace jsou veřejné. Kdokoliv se tak může přijít podívat a vzdělat se.

Pořadatelem projektu SCOPE je IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), mezinárodní studentská organizace, působící po celém světě. Hlavní činností IAESTE je zprostředkovávání výměnných zahraničních stáží. Kromě toho, ale pracuje také na dalších projektech, jako je Veletrh pracovních příležitostí iKariéra, jobportál iKariéra nebo SCOPE.

SCOPE je součástí velkého projektu IDE Prague, International Development Experience, pod který patří i eClub Summer Camp vedený Janem Šedivým z ČVUT.

Více informací na: www.ideprague.com, www.facebook.com/ideprague

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT