Cena akcií Buffettovy firmy Berkshire překonala 200.000 USD

14.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Omaha (USA) 14. srpna (ČTK) - Cena akcií investiční společnosti Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta dnes poprvé v historii překonala hranici 200.000 dolarů (4,2 milionu Kč) za kus. Buffett u těchto akcií nikdy nepřistoupil na štěpení, jak to firmy po růstu kurzu často dělají.

 

Třiaosmdesátiletý Buffett je třetím nejbohatším člověkem světa. Díky úspěšným investicím si vysloužil přezdívku "věštec z Omahy".

Cena jedné akcie třídy A se během dnešního obchodování vyšplhala až na 201.775 dolarů. Tržní hodnota celé společnosti tak dosáhla zhruba 328 miliard dolarů, což z firmy činí čtvrtý největší podnik v akciovém indexu S&P 500. Hodnota akcií Berkshire Hathaway se během necelých osmi let zdvojnásobila, hranici 100.000 dolarů pokořila 5. října 2006.

Společnost Bershire Hathaway začátkem srpna oznámila, že její čistý zisk ve druhém čtvrtletí stoupl o více než 40 procent na rekordních 6,4 miliardy dolarů. Za růstem stál vysoký zisk z investic a zlepšené výsledky aktivit ve zpracovatelském sektoru, službách a maloobchodě.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, jako je Coca-Cola, IBM či American Express.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK