Jednání o odkupu argentinských dluhopisů bankami prý zkrachovala

14.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. srpna (ČTK) - Jednání o odkupu problémových argentinských dluhopisů skupinou bank zkrachovala kvůli neshodám ohledně ceny a absenci vládních záruk. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené s jednáním. Dohoda přitom mohla ukončit právní spor, kvůli kterému se Argentina v červenci dostala do platební neschopnosti.

Banky Citigroup, Deutsche Bank, HSBC a JPMorgan údajně jednaly o koupi argentinských dluhopisů od investorů, kteří v minulosti nepřistoupili na snížení jejich hodnoty v rámci restrukturalizace argentinského dluhu po bankrotu z roku 2002.

Tito investoři v čele s fondy Elliott Management a Aurelius Capital zažalovali Argentinu u soudu ve Spojených státech. Ten rozhodl, že země jim má zaplatit 1,33 miliardy dolarů (27,7 miliardy Kč) plus úroky. To ale argentinská vláda odmítá kvůli obavě, že k několika žalujícím fondům se připojí další věřitelé, kteří v minulosti rovněž nepřistoupili na restrukturalizaci dluhopisů.

Argentina koncem července promeškala konečný termín pro uhrazení splátek části restrukturalizovaných dluhopisů. Platbu totiž zablokoval americký soud, který požaduje, aby země nejprve vyřešila spor s držiteli nerestrukturalizovaných dluhopisů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK