MPSV: Stát bude při kurzarbeitu dávat 30 pct průměrného výdělku

19.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Stát bude při tzv. kurzarbeitu poskytovat zaměstnavatelům na platy zaměstnanců 30 procent průměrného výdělku, nejvýše však 1,4násobek minimální mzdy, což je 11.900 korun. Zaměstnanec by během kurzarbeitu měl pobírat 90 procent své průměrné mzdy, z toho 60 procent bude proplácet zaměstnavatel a 30 procenty přispěje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). V dnešní zprávě to uvedlo MPSV. Opatření má pomoci tuzemským firmám ohroženým embargem na dovoz zboží do Ruska.

Podmínkou pro získání příspěvku bude, aby se podpoření zaměstnanci odborně vzdělávali. "Příspěvek bude poskytován po dobu šesti měsíců s možným prodloužením o dalších šest měsíců," uvedl náměstek ministryně pro zaměstnanost Jan Marek.

O poskytnutí příspěvku bude rozhodovat komise na krajských pobočkách Úřadu práce ČR. Úřady budou požadoval pro získání podpory jen čestné prohlášení. Jeho využití však budou následně kontrolovat.

Připravené opatření má firmám pomoci překonat nejen současné potíže vyvolané sankcemi vůči Rusku. Podle ministerstva pomůže i v budoucnosti v období živelných pohrom, hospodářských krizí, sezonních výkyvů nebo přechodu na nový podnikatelský program.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK