Ceny ropy po počátečním poklesu smazaly velkou část ztrát

21.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. srpna (ČTK) - Ceny ropy zahájily dnešní den poklesem a severomořská ropa Brent se propadla pod 102 dolarů za barel. Přispěly k tomu zprávy o vysokých dodávkách a slabá statistika z Číny. Po odpolední příznivé statistice z USA však ropa velkou část ztrát smazala a americká ropa roste.

Cena severomořské ropy Brent se kolem 17:40 SELČ snížila o 21 centů na 102,07 dolaru za barel, když se během dne propadla až na 101,21 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 61 centů na 94,06 dolaru za barel. Před statistikou se naopak snížila až na 92,50 USD, nejníže od poloviny ledna.

Libye podle posledních zpráv obnovila vývoz z největšího přístavu a těžba ropy v zemi je nejvyšší za několik měsíců. Saúdská Arábie v červenci zvýšila svou těžbu na deset milionů barelů denně. Investoři se proto nyní již nebojí o dostatek dodávek na trhy, ale zaměřují se naopak na poptávku, která by mohla slábnout.

Růst aktivity v čínském zpracovatelském průmyslu v srpnu podle údajů banky HSBC zpomalil na nejnižší úroveň za tři měsíce. To obnovilo obavy z oslabení ekonomického růstu v Číně, který by znamenal i pokles poptávky po ropě. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Ropu odpoledne podpořila nejnovější příznivá statistika z USA. Prodej starších domů byl v červenci nejvyšší za deset měsíců. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl. To naznačuje, že ekonomika ve třetím čtvrtletí posiluje, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 102,07 102,28 New York - Nymex WTI říjen 94,06 93,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK