Yellenová:Fed musí kvůli nejistotám trhu práce postupovat opatrně

22.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jackson Hole (USA) 22. srpna (ČTK) - Americký trh práce nadále pociťuje dopady poslední recese a jeho strukturální změny komplikují centrální bance (Fed) vyhodnocování jeho situace. Fed by proto měl ohledně zvyšování úrokových sazeb postupovat opatrně. Řekla to dnes šéfka Fedu Janet Yellenová na výročním setkání centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole.

Yellenová tak dala najevo, že podle jejího názoru potřebuje ekonomika nadále podporu v podobě uvolněné měnové politiky. Fed od loňska postupně omezuje podpůrné nákupy dluhopisů, základní úrokovou sazbu ale ponechává na prakticky nulové úrovni, na níž je od konce roku 2008, a není jasné, kdy ji začne zvyšovat.

Míra nezaměstnanosti sice postupně klesá, jiná měřítka ale mohou nadále naznačovat slabost, uvedla Yellenová podle agentury Reuters. Mezi nimi je například vysoký počet lidí nezaměstnaných více než šest měsíců, rostoucí počty zaměstnanců na částečný úvazek a slabý růst mezd.

Samotná míra nezaměstnanosti podle šéfky Fedu neodráží miliony lidí, kteří kvůli slabému trhu práce přestali hledat zaměstnání nebo se museli spokojit se zkráceným úvazkem. Posoudit, zda už je ekonomika blízko stavu plné zaměstnanosti, "komplikují posuny ve struktuře trhu práce a možnost, že těžká recese vedla k dlouhodobějším změnám ve fungování trhu", uvedla Yellenová.

V takovéto situaci "neexistuje jednoduchý recept na správnou politiku", uvedla šéfka Fedu. Podle ní je tak nutné zachovávat "pragmatický" přístup, který umožňuje vyhodnocovat nové informace, aniž se Fed zaváže k předem danému postupu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK