WTO dala v obchodním sporu s Argentinou za pravdu EU a USA

22.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 22. srpna (ČTK) - Světová obchodní organizace (WTO) dnes rozhodla ve sporu o argentinské dovozní licence proti Buenos Aires a ve prospěch USA, Evropské unie a Japonska. Tři světové mocnosti v roce 2012 podaly u WTO stížnost na to, že způsobem, jímž Argentina uplatňuje dovozní povolení, omezuje obchod v rozporu se světovými obchodními pravidly.

Sbor tří rozhodců WTO dospěl k závěru, že argentinský způsob udělování dovozních licencí porušuje mezinárodní pravidla, a vyzval argentinskou vládu, aby tuto věc napravila. Argentina se může proti rozhodnutí odvolat k apelačnímu orgánu WTO.

Rozhodnutí je "velkým vítězstvím pro americké zaměstnance, výrobce a farmáře", uvedl Úřad obchodního zmocněnce USA. "Argentinská protekcionistická opatření dopadají na širokou škálu amerického vývozu a postihují každoroční export za miliardy dolarů," dodal úřad.

EU, USA a Japonsko argumentovaly tím, že Argentina neuděluje licence automaticky, jak to vyžadují pravidla WTO, ale diskriminačně a s často s velkým zpožděním. Buenos Aires zavedlo licence v únoru 2012 a vyslanci řady zemí WTO si stěžovali, že jde o nedovolené paušální omezování obchodu.

Spor u WTO následoval po prudkém zhoršení mezinárodních obchodních vztahů mezi Argentinou a západním světem nastalo poté, co vláda prezidentky Cristiny Fernándezové rozhodla o znárodnění ropné společnosti YPF z rukou španělské společnosti Repsol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK