Hamé vzrostly v pololetí tržby o sedm procent na 2,5 mld. Kč

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Potravinářské společnosti Hamé v prvním pololetí letošního roku vzrostly tržby za vlastní a dovezené výrobky meziročně o sedm procent na 2,546 miliardy korun. Prodeje firma zvýšila jak v tuzemsku, tak na zahraničních trzích. Ty se na tržbách Hamé podílely nadpoloviční většinou. Společnost to dnes oznámila na tiskové konferenci.

Firmě vzrostly tržby na všech klíčových zahraničních trzích. V Rumunsku zhruba o pětinu, na Ukrajině o 16 procent, v Rusku o 11 procent a na Slovensku o desetinu. Firma více vyvážela i do dalších států. Například za vývoz do Polska utržila o 74 procent více než v prvním pololetí 2013.

Největší podíl na obratu firmy měly trvanlivé masové výrobky, mezi něž patří paštiky, masové konzervy a hotová jídla. Prodeje této kategorie vzrostly meziročně více než o deset procent. Výrazněji se zvýšily také tržby za zeleninové produkty a výrobky z rajčat.

Generální ředitel Hamé Martin Štrupl označil pololetní výsledky za velmi dobré. "I my jsme v Česku zaznamenali oživení spotřebitelského trhu. Lidé se už tolik nebojí utrácet a trh s potravinami jde nahoru," uvedl. Přestože se podle něj firmě dařilo prakticky na všech klíčových trzích, chce hledat další odbytiště v Africe a Asii.

Firma v průběhu roku koupila v Rumunsku značku La Grande Famiglia, obchodující na tamním trhu s plody moře, hořčicemi, džemy či rajčaty. "Do konce letošního roku chceme na Slovensku uskutečnit akvizici jedné výrobní firmy, která nám umožní rozšířit naše portfolio na slovenském a českém trhu o výrobky, jež Hamé dosud v sortimentu nemá," podotkl Štrupl. Hamé letos spustilo také e-shop na portálu Aukro.cz. Nabízí na něm 500 druhý výrobků.

Hamé má v současnosti v Česku sedm výrobních závodů, po jednom pak v Rusku a v Rumunsku. Firma sídlící v Kunovicích u Uherského Hradiště v současnosti vyváží zhruba do 40 zemí světa.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK