MMR pošle na odstraňování škod po řádění živlů 50 mil. Kč

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle obcím a krajům na odstraňování škod po letošním řádění živlů 50 milionů korun. Zájemci se o dotaci mohou hlásit do konce října, informovala dnes mluvčí MMR Radka Burketová.

Dotace jsou určeny na obnovu krajského či obecního majetku, jejich příjemcem proto může být pouze obec či kraj. Peníze mají sloužit k rekonstrukci nebo opravě obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou v roce 2014.

Žadatelé přitom nemusí řešit, jestli na jejich území byl nebo nebyl vyhlášen nouzový stav. "Dotační titul je určen pro případy, kdy pro postižené území nebyl vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav. Cílem je přispět prostřednictvím dotace k obnově základních funkcí území zabezpečovaných v působnosti obcí a krajů, a tím odstranit nebo omezit možné důsledky pohrom spočívající v narušení plynulosti, dostupnosti a kvality výkonu veřejné správy," upřesnila Burketová.

Minimálně musí dotace činit 100 tisíc korun, obec může od MMR získat až 90 procent uznatelných nákladů. Krajům MMR přispěje maximálně 85 procenty celkové investice. O něco méně obce a kraje získají, pokud na jejich území nebyl vyhlášen stav nebezpečí či nouzový stav. Více informací zájemci získají na webu ministerstva.

MMR obcím a krajům na odstraňování škod po živelních pohromách přispívá pravidelně. Jen v rámci prvního kola příjmu žádostí o dotaci na odstranění škod způsobených živly v loňském roce, resort rozdělil přes 316,7 milionu korun. Druhé kolo vyhlásilo ministerstvo v polovině letošního června. Kromě toho MMR také rozdělilo zhruba 2055 domácnostem přes 60 milionů korun jako příspěvek na odstranění škod po loňských povodních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK