Dostavba keltského skanzenu v Nasavrkách má opět problémy

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nasavrky (Chrudimsko) 27. srpna (ČTK) - Sdružení Boii hrozí, že nestihne dokončit do konce roku dostavbu keltského skanzenu v Nasavrkách na Chrudimsku, a přijde tak o evropské dotace osm milionů korun. Stavební firma, která archeopark staví, není teď schopná dostát svým závazkům, protože dluží finančnímu úřadu peníze. ČTK to dnes řekla Anna Frantalová ze sdružení Boii.

"Nevíme, co se stalo, ale výpadek generálního dodavatele je pro nás naprostá tragédie. Společnost ABK-Pardubice zřejmě nebude schopná stavbu dokončit," řekla Frantalová.

Stavbu nemůže na základě výběrového řízení dokončit ani fakturovat jiná firma. A nový tendr Boii už vypsat nestihne, protože dotaci může čerpat jen do konce roku. Poskytovatel dotací však opakovaně termín sdružení prodloužil a další jeho změna již patrně možná nebude, řekla mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Silvie Špryňarová.

"A to i přesto, že tento projekt vnímáme jako velmi zajímavý a přínosný pro celý Pardubický kraj. Nicméně v tuto chvíli jsou rizika s ním spojená velmi vysoká. Následně by tak sdružení hrozilo, že o dotaci ve výši téměř osmi milionů korun přijde, jelikož by nedodrželo podmínky smlouvy o poskytnutí dotace," řekla Špryňarová.

Pro sdružení je situace "naprosto zdrcující a věří, že příznivci a partneři nenechají unikátní projekt zaniknout. Členové Boii doufají, že se archeopark podaří dokončit i bez dotací.

Stavba skanzenu byla obnovena po více než dvou letech. V říjnu 2011 se práce zastavily kvůli podezřelému losovacímu výběrovému řízení. Sdružení Boii kvůli průtahům navíc přišlo o část evropské dotace, kterou na skanzen získalo, a muselo tendr opakovat.

U Nasavrk by měl stát keltský skanzen se šesti dvorci, celkový počet budov dosáhne 36. Každý dvorec budou tvořit obytná, řemeslná a hospodářská stavení, která vycházejí z archeologických nálezů z Česka i Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK