Domácnosti v 2. čtvrtletí vydaly na spotřebu o 1,7 procenta více

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Domácnosti vydaly v prvním čtvrtletí na individuální spotřebu 463,9 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 1,7 procenta. Největším zdrojem příjmů domácností byly mzdy, vyplývá ze zprávy ministerstva práce a sociálních věcí o příjmech a výdajích domácností. Zprávu dnes dostala vláda pro informaci.

"Vedle příznivého vývoje zahraniční poptávky se mírně začaly zvyšovat výdaje na konečnou spotřebu sektoru domácností, a to především v souvislosti s obnovenou nominální i reálnou dynamikou mezd," uvedlo ministerstvo.

Průměrná mzda v prvním čtvrtletní meziročně stoupla o 3,3 procenta na 24.806 korun. Po odečtení inflace její růst činil 3,1 procenta. Průměrná výše starobního důchodu se zvýšila meziročně o 0,9 procenta na 11.038 Kč měsíčně, uvádí zpráva.

Příjmy domácností sociálního charakteru podle MPSV zůstaly v úhrnu na úrovni prvního čtvrtletí roku 2013. "Nižší byla výplata dávek důchodového pojištění (z administrativních důvodů) a dávek pro osoby se zdravotním postižením. Příjmy občanů z ostatních sociálních dávek se zvýšily, nejvýrazněji z dávek pomoci v hmotné nouzi," uvedlo ministerstvo.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK