Majitel automobilky Saab požádal o soudní ochranu před věřiteli

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 28. srpna (ČTK) - Čínská společnost National Electric Vehicle Sweden (NEVS), která je majitelem švédského výrobce automobilů Saab, požádala švédský soud o krátkodobou ochranu před věřiteli. Oznámila to dnes firma. Dodala, že potřebuje čas na dokončení jednání o svém financování se dvěma velkými automobilkami.

NEVS předloni převzala většinu majetku zkrachovalé švédské automobilky Saab, včetně hlavního závodu v Trollhättanu. Začátkem loňského prosince v Trollhättanu obnovila výrobu, letos v květnu ji ale kvůli nedostatku peněz musela přerušit, napsala agentura Reuters.

Někteří dodavatelé se nyní prostřednictvím švédských úřadů snaží vymoci peníze, které jim firma dluží. Soudní ochrana před věřiteli má zabránit nucenému prodeji majetku NEVS, který by zkomplikoval rozhovory o financování.

"Třístranná jednání se dvěma globálními výrobci aut stále pokračují, jsou však složitá a trvají déle, než jsme očekávali," uvedl prezident společnosti NEVS Mattias Bergman. "Potřebujeme více času na dokončení jednání a dosažení dohody," dodal.

NEVS neupřesnila, se kterými automobilkami o financování jedná. Podle švédských médií jde o indickou společnost Mahindra a čínskou firmu Dongfeng, napsala agentura AFP.

Automobilku Saab vlastnil do roku 2010 americký koncern General Motors, který ji prodal nizozemské společnosti Swedish Automobile. V roce 2011 byl Saab nucen přerušit výrobu kvůli nedostatku peněz na platby dodavatelům. Po neúspěšném pokusu o prodej Saabu do čínských rukou vyhlásil švédský soud koncem roku 2011 bankrot podniku. Majetek Saabu pak za nezveřejněnou cenu získala společnost NEVS.

Saab vyráběl automobily od roku 1949 a součástí General Motors se stal v roce 1989. Od té doby ale byl téměř nepřetržitě ztrátový.

pmh ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK