V Moravskoslezském kraji má vzniknout 467 pracovních míst

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 29. srpna (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpoří v Moravskoslezském kraji vznik 467 pracovních míst. Poskytne 199 milionů korun na celkem 131 projektů. ČTK o tom dnes informovala mluvčí MMR Radka Burketová. Na konci července dosahovala nezaměstnanost v kraji podílu 9,9 procenta, práci nemělo více než 84.000 lidí.

Ministerstvo nyní úspěšné žadatele zkontaktuje a vyzve k dalšímu jednání. V programu určeném pro Moravskoslezský a Ústecký kraj zaevidovalo přes 560 žádostí s požadavkem dohromady na 907 milionů korun. V Ústeckém kraji MMR podpoří 75 žádostí za 99 milionů korun, vznikne tam 245 pracovních míst.

"Všechny žádosti prošly pečlivou kontrolou a ekonomickým posouzením. Jsem přesvědčena, že tyto peníze napomohou k řešení nepříznivé socioekonomické situace v obou krajích," uvedla ministryně Věra Jourová (ANO).

Burketová doplnila, že při hodnocení jednotlivých žádostí se zohledňovala mimo jiné míra nezaměstnanosti v daném místě, velikost podniku žadatele, udržitelnost a efektivnost podnikatelského záměru nebo finanční zdraví žadatele.

Mezi firmami, které by díky dotaci měly vytvořit nejvíce pracovních míst, je podle MMR například společnost Gala, která chce v provozovně šité galanterní konfekce v Rýmařově - Janovicích na Bruntálsku přijmout 14 lidí. Stejný počet lidí má v úmyslu přijmout na Novojičínsku společnost HOFI engineering, 13 nových pracovníků by mělo nastoupit k výrobci cukrovinek Kaumy ve Fulneku - Jerlochovicích na Novojičínsku.

Moravskoslezský kraj je dlouhodobě regionem s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v zemi, hůře je na tom jen kraj Ústecký. Moravskoslezské okresy Bruntál, Karviná a Ostrava patří mezi pět okresů s největším podílem nezaměstnaných v ČR, Karvinsko a Bruntálsko jsou navíc i mezi regiony, kde na jedno volné místo připadá nejvíce uchazečů. V celém kraji připadalo na konci července na jedno volné místo v průměru 18,8 uchazeče, na Karvinsku to bylo 34,8 a na Bruntálsku 30,9 uchazeče.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK