Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 0,7 procenta na 980 bodů

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze opět nenavázaly na vývoj ve světě a za uplynulý týden klesly o 0,7 procenta na 980 bodů. Největší pokles zaznamenaly akcie slovenské firmy Tatry Mountain Resorts (TMR). Největší růst vykázaly akcie těžební společnosti NWR. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí týden akcie stouply lehce o 0,3 procenta.

"Víkendové setkání centrálních bankéřů světa v americkém Jackson Hole mělo pozitivní dopad na trhy, hlavně kvůli naznačení dalšího uvolnění v Evropě ze strany Evropské centrální banky. Výsledkem byl globální pokles výnosů u státních dluhopisů, pozitivní dopad se přenesl na akcie. Ve druhé polovině týdne náladu ochladilo napětí na Ukrajině," popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Petr Sklenář.

V pátek byla věřiteli NWR schválena klíčová restrukturalizace dluhu společnosti, která by měla vést k velké emisi nových akcií. Firma zakončila týden na 3,1 Kč, za týden byla o 3,3 procenta silnější, a zaznamenala tak nejvyšší týdenní růst na pražské burze. Nejvíce klesající v uplynulém týdnu byly akcie TMR, které propadly o 3,3 procenta na 530 Kč. Pokles nedoprovázely žádné zprávy, objem obchodů byl minimální.

Příští týden se investoři zaměří na čtvrteční zasedání ECB, na makroekonomická data a na dění na Ukrajině, kde se situace velmi dynamicky vyvíjí. V pondělí budou trhy v USA zavřeny kvůli svátku práce.

Z domácích zpráv pozornost upoutá NWR, příští týden bude zahájen proces úpisu nového kapitálu a ve čtvrtek 4. září by se nynější akcie měly poprvé obchodovat bez práv na účast v navýšení kapitálu. Následně cena akcií se může postupně přiblížit ceně nově emitovaných akcií (0,65 Kč/akcii).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK