České dráhy se v pololetí vyhouply do zisku 158 milionů korun

01.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - České dráhy se v pololetí vymanily ze ztráty a vykázaly zisk po zdanění 158 milionů korun. Loni v pololetí skupina Českých drah vykázala ztrátu 510 milionů korun. Vyplývá to z výsledků uveřejněných na internetových stránkách dopravce. Podle předsedy představenstva Daniela Kurucze stojí za zlepšením výsledků mimo jiné zvýšení tržeb u osobní dopravy a provozní úspory.

Se ziskem 540 milionu korun skončilo hospodaření nákladní dopravy, která tak vylepšila loňská pololetní čísla o více než 300 milionů korun. Osobní doprava snížila loňskou ztrátu z 644 milionů korun na 262 milionů korun.

"Jsme rádi, že se nám podařilo zastavit propad Českých," drah," uvedl k výsledkům Kurucz s tím, že za půl roku jde o významný obrat v hospodaření.

Za celý loňský rok skupina České dráhy prohloubila ztrátu na téměř dvě miliardy korun, na čemž se podílela zejména osobní doprava s celkovou ztrátou téměř 1,8 miliardy korun. Naopak nákladní doprava skončila v zisku 522 milionů Kč po téměř dvoumiliardové ztrátě rok předtím.

Skupina Českých drah, do níž patří například Výzkumný ústav železniční a poskytovatel datových služeb ČD Telematika, v tuzemsku zaměstnává 25.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK