Ruská Expobank dokončila nákup české pobočky německé banky LBBW

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Novým vlastníkem české pobočky německé banky LBBW Bank se od začátku září stala Expobank, privátně vlastněná banka působící na ruském trhu od roku 1994. Expobank o tom dnes informovala ČTK s tím, že bude pokračovat ve strategii LBBW Bank CZ zaměřenou na bohatší klienty. Souhlas s transakcí udělila Česká národní banka.

Představenstvo banky nově tvoří předseda Máris Avotiňš a dále členové Renárs Karašs, Boris Čuchran a Miroslav Kohout. V nejbližší době banka dokončí proces, který zahrnuje i změnu jména banky.

"Naší strategií je rozvíjet zavedenou strukturu banky, a to konkrétně ve firemním bankovnictví, obchodním financování, privátním bankovnictví a bankovních službách pro klientelu s nadprůměrnými příjmy," uvedl Avotiňš. V souladu se svou mezinárodní strategií se chce Expobank v Česku zaměřit na rozvoj spolupráce s Ruskem, Lotyšskem, Německem a dalšími členskými státy EU.

Cílem Expobank je poskytovat vysoce personalizované služby náročným klientům. V posledních letech Expobank prostřednictvím svého majoritního vlastníka Igora Kima a jeho týmu učinila několik významných investic, které přispěly k jejímu rychlému růstu. Vstup Expobank na český trh byl motivován snahou o rozšíření působnosti banky na další středoevropské trhy.

Expobank má v Rusku 17 poboček v osmi městech a aktuálně poskytuje své služby více než 100.000 individuálním klientům a více než 6000 korporátním klientům a podnikatelům.

Německá banka se snažila svoji českou pobočku prodat již několik let. Důvodem byl mimo jiné fakt, že k odprodeji svých zahraničních aktiv se LBBW zavázala výměnou za státní finanční pomoc, kterou obdržela během finanční krize. Mezi zájemci o českou pobočku byli podle některých dřívějších informací Česká spořitelna nebo současný ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

LBBW převzala českou banku v září 2008 od rakouské společnosti Bawag. LBBW patří s bilanční sumou kolem 30 miliard korun k malým tuzemským bankám. V ČR má zhruba 360 zaměstnanců a 18 poboček.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK