EK uvolní 30 milionů eur na propagaci zemědělských výrobků

03.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. září (ČTK) - Evropská komise v reakci na ruské potravinové embargo uvolní dodatečných 30 milionů eur (téměř 830 milionů Kč) na propagaci evropských zemědělských výrobků. Uvedl to dnes evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos. Podle polského serveru onet.pl mají peníze pomoci evropským zemědělcům proniknout na nové trhy. Jsou určeny na spolufinancování projektů, které začnou v příštím roce.

"Dnešní změna znamená, že na propagační projekty předložené do konce tohoto měsíce je k dispozici 60 milionů eur z peněz EU," uvedl Ciolos. "Vyzývám zemědělské organizace, aby této možnosti co nejlépe využily a v příštích týdnech předložily ambiciózní propagační projekty," dodal.

Moskva v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Evropská komise od té doby představila různá opatření na podporu evropských zemědělců a výrobců potravin. Hodnota těchto opatření se podle Ciolose pohybuje kolem 180 milionů eur, napsala agentura DPA.

Komise například uvolnila zhruba 125 milionů eur na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny podléhající rychlé zkáze. Ohlásila rovněž pomoc pro pěstitele broskví a nektarinek v hodnotě téměř 33 milionů eur a podporu pro dodavatele mléčných výrobků. Výše této podpory ještě nebyla oficiálně vyčíslena, měla by se však pohybovat mezi deseti a 20 miliony eur, napsala agentura AFP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK