Ceny ropy po úterním propadu výrazně oživily

03.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně oživily z úterního propadu na 16měsíční minimum a smazaly většinu ztrát předešlého dne. Trh podpořilo oslabení dolaru z více než ročního maxima a předpovědi poklesu ropných zásob na americkém trhu.

Cena severomořské ropy Brent stoupla kolem 16:00 SELČ o 1,60 dolaru na 101,94 USD za barel. V úterý ztratila zhruba dva a půl dolaru a uzavřela na minimu od loňského 1. května. Americká lehká ropa WTI posílila o jeden a čtvrt dolaru na 94,14 USD.

Ropu v úterý srážely obavy z útlumu poptávky v Číně a Evropě, silný kurz dolaru a přetlak suroviny na klíčových světových trzích v situaci, kdy slábne strach z výpadků dodávek z Iráku, Libye a Ruska. Obavy ze slabé poptávky a vysoké nabídky dál trvají, kurz dolaru však dnes klesl z úterního 14měsíčního maxima vůči koši měn.

Před dalším poklesem ropu zachraňují obavy z nejisté situace na Blízkém východě a Ukrajině. Trh tak nemá odvahu tlačit cenu Brentu pod hranici 100 dolarů, což je cenová úroveň, kterou považuje za optimální Saúdská Arábie a další členové ropného kartelu OPEC.

"Brent se nyní možná zastaví a bude se konsolidovat v blízkosti 100 USD," řekl agentuře Reuters Andrej Krjučenkov z londýnské pobočky ruské VTB Capital. "Vzhledem ke geopolitické situaci je trvalejší pokles pod 100 dolarů v nejbližší době nepravděpodobný," dodal.

Trh nyní bude sledovat večerní a čtvrteční údaje o vývoji ropných zásob v USA. Analytici vesměs odhadují, že zásoby ropy a ropných produktů minulý týden klesly, což by mělo ceny podpořit.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 101,94 100,34 New York - Nymex WTI říjen 94,14 92,88

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK