Akcie v USA po ztrátách Applu uzavřely smíšeně, dolar klesl

03.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Americké akcie ve středu uzavřely smíšeně. Trhy nejprve díky naději na řešení ukrajinské krize a díky příznivým údajům o vývoji ekonomiky USA rostly. Později však většinu zisků smazaly a technologický index a širší index S&P 500 kvůli ztrátám firmy Apple oslabily.

Index Dow Jones vzrostl o 10,72 bodu, tedy 0,06 procenta, na 17.078,28 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,55 bodu, čili 0,08 procenta, na 2000,73 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 25,62 bodu, neboli 0,56 procenta, na 4572,57 bodu.

Akcie Applu ztratily 4,2 procenta a zaznamenaly nejhorší pokles od konce ledna. Firma se potýká s možností narušení bezpečnosti svých služeb iCloud. Ztráty Applu měly dopad na celý technologický sektor. Oslabily i akcie leteckých společností, v čele s firmou Delta Airlines, která oznámila pokles počtu cestujících na trasách do zahraničí.

Nejnovější statistika však potvrdila, že ekonomické oživení USA pokračuje. Nové zakázky ve zpracovatelském sektoru v červenci stouply o rekordních 10,5 procenta. Nečekaně vysoký byl i prodej aut v srpnu.

Akcie dopoledne nejprve výrazně rostly díky oznámení Kyjeva, že ukrajinský prezident Petro Porošenko se dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na trvalém příměří na východě Ukrajiny. Později však ukrajinské úřady prohlášení upravily a stejně jako Moskva informovaly o tom, že prezidenti se "do značné míry shodli na krocích, které mají k trvalému příměří vést".

Investoři se také nechtěli pouštět do nových nákupů před čtvrtečním zasedáním měnového výboru Evropské centrální banky. Trhy se zaměří na to, zda banka naznačí, že se chystá spustit program nákupu dluhopisů na podporu ekonomického růstu.

Euro mírně rostlo vůči dolaru díky zprávě o příměří na Ukrajině. Trhy však zůstávají před čtvrtečním oznámením ECB nervózní. V závěru obchodování euro vůči dolaru vzrostlo 0,1 procenta na 1,3150 USD, k jenu však oslabilo o 0,2 procenta na 137,80 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,3 procenta na 104,79 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar klesl o 0,14 procenta na 82,879 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK