V Dukovanech začala plánovaná odstávka bloku, potrvá 26 dnů

05.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 5. září (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes podle plánu začala odstávka výrobního bloku číslo jedna. Elektřinu nebude dodávat do sítě 26 dnů. Během odstávky energetici vymění pětinu jaderného paliva v reaktoru a zařízení zkontrolují. Provedou také další část opatření zaměřených na zvýšení bezpečnosti provozu, které vyplynuly ze zátěžových testů. Obě turbíny bloku byly odpojeny dnes odpoledne, řekl ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka.

"Druhá turbína byla odpojena v 17:50, takže první blok je bez výkonu," řekl Spilka.

Během odstávky budou pracovníci rovněž testovat první nový dieselový generátor, který byl do elektrárny dopraven v červenci, uvedl mluvčí. V Dukovanech byly letos v létě instalovány dva takové mohutné dieselové generátory, které budou sloužit jako záloha pro případ, že by elektrárna přišla o veškeré způsoby napájení proudem. Do té doby jich měla 19. Každý z nových generátorů má výkon 3,2 megawattu, jistit bude vždy dva jaderné bloky. Potřeba posílení záložního systému napájení vyplynula ze zátěžových testů prováděných po havárii japonské elektrárny Fukušima.

V Dukovanech nyní začíná letošní třetí plánovaná odstávka. Každý z dukovanských bloků se zastaví jednou ročně kvůli výměně části jaderného paliva v reaktoru a kontrolám. Jaderná elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Vloni dodala do sítě rekordních 15,68 terawatthodin (TWh) elektřiny.

vst jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK