Nezaměstnanost na jižní Moravě klesla na 8,0 pct

08.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. září (ČTK) - Podíl nezaměstnaných na jižní Moravě v srpnu klesl o 0,1 procentního bodu na osm procent. Úřady práce evidovaly 64.428 uchazečů o zaměstnání. Je to o zhruba 600 méně než v červenci. Naopak vzrostl počet volných pracovních míst na téměř 4700. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Úřad práce.

Nezaměstnanost v kraji klesala pravidelně od začátku roku, v lednu dosahovala ještě 9,4 procenta. Pokles až do začátku léta byl podle analytiků důsledek sezonních prací v zemědělství, stavebnictví a v turistickém ruchu. V červenci se podíl nezaměstnaných mírně zvýšil, ale v srpnu znovu klesl na červnovou úroveň.

Stále platí, že rozdíly mezi jednotlivými okresy kraje jsou značné. Nejnižší je podíl nezaměstnaných na Vyškovsku, kde činí 5,9 procenta, naopak na Hodonínsku a Znojemsku je přes devět procent. Devítiprocentní nezaměstnanost je i v Brně.

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala třetí měsíc v řadě na 7,4 procenta. Bez práce bylo 535.225 lidí. Stále roste počet volných míst, v srpnu jich zaměstnavatelé nabízeli 54.724, zhruba o 14.000 více než před rokem. Situaci na trhu práce podle úřadu dál ovlivňují sezonní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii, lázeňství, lesních závodech a povrchových lomech.

vrn ktp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK