RWE naplnila podzemní zásobníky plynu s měsíčním předstihem

09.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Háje (Příbramsko) 9. září (ČTK) - Společnost RWE před nadcházející topnou sezonou naplnila veškeré své podzemní zásobníky zemního plynu. Učinila tak o měsíc dříve, než bývá obvyklé. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je díky tomu Česká republika významně připravena na možná rizika v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Ministr to řekl na dnešním setkání se zástupci RWE v Hájích na Příbramsku.

Mládek poukázal na to, že zemní plyn je důležitou částí energetického mixu České republiky. "My se musíme starat o to, kolik ho máme připraveno na zimu, protože situace na Ukrajině je dramatická. Zatím se nepodařilo úplně ukončit občanskou válku a alternativa, že se bude opakovat rok 2009, není zcela vyloučena," připomněl ministr někdejší problémy. Přerušení dodávek plynu z Ruska podle Mládka není v současnosti pravděpodobné, nelze ho však vyloučit.

Jednatel RWE Gas Storage Lubor Veleba uvedl, že k dřívějšímu naplnění zásobníků před topnou sezonou přispěly příznivé ceny i minulá mírná zima, díky níž se nevyčerpalo tolik plynu. Mládek v této souvislosti uvedl, že tlačil na to, aby česká plynárenská soustava byla připravena na možná rizika.

Podle zástupců RWE je zcela naplněno všech šest podzemních zásobníků, které společnost provozuje. Jde o 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu, což představuje 92 procent z celkové tuzemské skladovací kapacity.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK