Piloti Lufthansy v Mnichově zahájili osmihodinovou stávku

10.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 10. září (ČTK) - Piloti německých aerolinek Lufthansa na letišti v Mnichově zahájili osmihodinovou stávku kvůli důchodovému programu. Lufthansa podle své mluvčího bude muset kvůli stávce zrušit zhruba 140 letů z a do Mnichova, včetně jednoho letu z Mnichova do Prahy a zpět. Stávka má skončit v 18:00 SELČ.

Mluvčí pražského letiště Eva Krejčí ČTK řekla, že stávka si vyžádala zrušení jednoho letu mezi Prahou a Mnichovem. Zrušený byl přílet do Prahy v 16:00 SELČ a zpáteční let v 16:50 SELČ. Celkem jsou na dnešek naplánovány čtyři zpáteční spojení mezi českou metropolí a Mnichovem. Ranní spoj přistál na čas, uvedla Krejčí.

Podle Luthansy se stávka dotkne asi 13.500 cestujících. Analytik DZ Bank Dirk Schlam odhadl, že by mohla snížit provozní zisk firmy o dva až čtyři miliony eur (55,5 až 110,9 milionu Kč).

Dnešní stávka je již třetím takovým protestem pilotů největších německých aerolinek za dva týdny. Koncem srpna se uskutečnila stávka v nízkonákladové divizi Lufthansy Germanwings. Minulý týden stávkovali piloti na letišti ve Frankfurtu. Mnichov je pro Lufthansu druhým největším německým letištěm po Frankfurtu a dnešní stávka připadá na dobu, kdy se v Bavorsku blíží konec letních prázdnin, upozornila agentura DPA.

Kvůli šestihodinové stávce pilotů na letišti ve Frankfurtu musela Lufthansa minulý týden zrušit 218 letů. Kvůli stávce pilotů nízkonákladových Germanwings bylo zrušeno přes 100 letů a aerolinky odhadly hospodářské škody na více než deset milionů eur (276,4 milionu Kč).

Odbory pilotů se dlouhodobě přou s vedením aerolinek o důchodový program. Lufthansa chce zvýšit průměrný věk odchodu do důchodu, což se pilotům nelíbí. Kvůli sporu už letos v dubnu uspořádali třídenní stávku, která zasáhla všechny aerolinky ze skupiny Lufthansy. Zrušeno bylo 3800 letů, stávka postihla 425.000 cestujících a způsobila Lufthanse škody v řádu desítek milionů eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK