Protest kvůli zpožděným mzdám v Poldi bude 19. září od 13:00

10.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 10. září (ČTK) - Výstražná stávka kvůli zpožděným mzdám v kladenském ocelárenském podniku Poldi bude v pátek 19. září od 13:00 do 14:00. Firma opakovaně neposílá zaměstnancům výplaty v domluveném termínu, podle odborářů ještě části zaměstnanců dluží mzdy za červenec. Vedení odborů stále shání podpisy zaměstnanců, kteří souhlasí se stávkou, má jich už většinu z potřebných dvou stovek. Vedení podniku odboráři stávku oficiálně nahlásí v pondělí. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace Hutě Poldi Richard Mosr. Podnik má asi 400 zaměstnanců.

Dělníci z Poldi už červencové výplaty dostali, ale například někteří technici a úředníci, celkem asi 40 lidí, na ně stále čeká. Stávka se bude konat před areálem společnosti. "Vše běží tak, jak jsme to naplánovali, a vše směřuje k tomu, aby se 19. září stávka uskutečnila," uvedl Mosr.

Většina zaměstnanců dostala červencové výplaty v pátek, tedy se zhruba dvoutýdenním zpožděním. Podle Mosra všichni podepisují souhlas se stávkou, odmítl pouze jeden člověk, který se obával postihů. Účastníkům legální stávky ale postih podle zákona nehrozí. Definitivní termín stávky odboráři potvrdí nejpozději v pondělí, ze zákona ho musí nahlásit tři dny předem. Personální ředitel Poldi Antonín Čimera už dříve řekl, že za zdržením výplat mezd stojí v době prázdnin uzavřené sklady obchodníků, a tudíž pozastavené obchody, které by se teď v září měly opět rozběhnout.

Kvůli opakovanému zpožďování výplat mezd odboráři vyhlásili 1. června stávkovou pohotovost a 26. června se dvě stovky z nich účastnily symbolického protestního shromáždění. Tehdy vedení Poldi přislíbilo, že lidé s nižšími mzdami budou dostávat peníze na účty od 17. dne v měsíci a všichni je budou mít nejpozději do 21. dne v měsíci.

Poldi vyrábí takzvanou legovanou ocel, která má lepší mechanické vlastnosti. Kladenská huť Poldi bývala pýchou českého průmyslu. Její historie začala před 125 lety, kdy ji založil průmyslník Karl Wittgenstein. Po roce 1945 byla znárodněna, hutní výroba se tam postupně rozšiřovala a v 70. letech byla modernizována a rostla i finální výroba.

V 90. letech se pod vedením Vladimíra Stehlíka součásti holdingu dostaly do konkurzu a zastavily výrobu. V dalších letech se do opuštěných hal výroba vrátila. Od podzimu 2012 funguje Poldi Hütte pod názvem POLDI s.r.o. s novou vlastnickou a manažerskou strukturou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK