Cena ropy Brent kvůli vyšší nabídce klesla nejníže za 17 měsíců

10.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. září (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes klesla až k 98 dolarům za barel, a dostala se tak nejníže za 17 měsíců. Cena Brent se snižuje pátým dnem v řadě. K dnešnímu poklesu přispěly rostoucí zásoby a slabá poptávka. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) mezitím snížila odhad poptávky po této strategické surovině pro tento i příští rok.

Cena Brentu dnes klesla až na 98,02 USD za barel, což je nejnižší průběžná hodnota od 18. dubna loňského roku. Kolem 17:00 SELČ Brent odepisoval více než dolar na 98,11 USD na barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI)se během dne propadla až na 91,46 USD za barel, nejníže od ledna. Naposledy odepisovala 1,20 dolaru na 91,55 USD za barel.

Ceny ropy na obou stranách Atlantiku v posledních třech měsících stahoval dolů nárůst těžby americké břidličné ropy, která nahradila část dovozu ze Západní Afriky, Evropy a dalších oblastí a vedla k převisu nabídky například v Asii.

Americký úřad EIA v úterý uvedl, že americká produkce ropy dosáhla v srpnu nejvyšší úrovně od roku 1986. Spojené státy coby její největší světový spotřebitel přitom ještě před čtyřmi lety skoro polovinu spotřeby této suroviny obstarávaly z dovozu. Příští rok by toto číslo mělo klesnout jen na něco přes 20 procent, sdělila EIA. Zásoby ropy v USA přitom minulý týden klesly méně, než čekaly trhy, a zásoby ropy v důležitém překladišti Cushing v Ohlahomě se dokonce zvýšily.

V srpnu se zvýšila i celková produkce členských zemí OPEC, ačkoli její klíčový člen Saúdská Arábie oznámil, že těžbu ropy omezil. OPEC také podle dnešní pravidelné zprávy tohoto uskupení snížila odhad očekávané poptávky po ropě ze svých členů pro letošní i příští rok. Důvodem je právě větší nabídka z nečlenských zemí OPEC.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 98,11 99,16 New York - Nymex WTI říjen 91,55 92,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK