Veřejné rozpočty přijdou kvůli 10procentí sazbě DPH o 3,3 mld. Kč

11.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Zavedení snížené desetiprocentní sazby DPH na léky, knihy a dětskou výživu připraví příští rok státní rozpočet o 2,4 miliardy korun a místní rozpočty, tedy obce a města, o 953 milionů korun. Na dnešní konferenci společnosti Cityfinance to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Celkem by tak veřejné rozpočty měly příští rok kvůli třetí sazbě DPH přijít o 3,3 miliardy korun.

Zavedení nové snížené sazby na počátku září podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Desetiprocentní sazba má platit od příštího roku. V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Hornochová v této souvislosti uvedla, že MF počítá po zavedení elektronické evidence tržeb od roku 2016 postupně i se snížením sazeb DPH. "Doufám, že se nám podaří po zavedení elektronická evidence tržeb snižovat sazby, doufáme DPH," řekla dnes. Již dříve to připustil i ministr financí Andrej Babiš.

Vláda si od nové sazby slibuje snížení cen uvedených výrobků pro koncové spotřebitele. Do nové sazby budou spadat tři položky. První je kojenecká výživa a potraviny pro malé děti. Druhou položkou jsou radiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě - určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely.

Třetí položkou jsou tištěné knihy, obrázkové knihy pro děti; hudebniny, tištěné nebo ručně psané, též vázané nebo ilustrované. Sazba se ale nebude vztahovat na zboží, kde reklama přesahuje 50 procent plochy.

Ministerstvo financí počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s celkovými daňovými příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění ve výši 975,6 miliardy Kč. To je o 3,2 procenta více než letos schválený rozpočet. Na dani z přidané hodnoty by měl státní rozpočet získat 229,3 miliardy korun, tedy o necelých pět procent více, než počítá MF letos. Na dani z příjmu fyzických osob plánuje MF získat 104,8 miliardy korun, což je téměř stejně ve srovnání s letošním rokem. Výnosy daně z příjmu firem by naopak měly stoupnout o osm procent na 89 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK