Finanční úřad má rozhlasu zaplatit 80 milionů ve sporu o DPH

11.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Finanční úřad zřejmě bude muset Českému rozhlasu vrátit zhruba 80 milionů korun jako výsledek vleklého sporu o daň z přidané hodnoty odvedenou za rok 2006. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zamítl návrh na předběžné opatření, jež mělo tuto platbu odložit. Na dotaz ČTK to řekl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Českého rozhlasu Michal Koliandr. Český rozhlas usiluje o podobné vrácení peněz i za další roky. Vyjádření úřadu ČTK shání.

V soudním sporu Český rozhlas napadl způsob odvádění daně z přidané hodnoty v roce 2006. Nesouhlasil totiž s požadovaným způsobem účtování, kdy výnosy z rozhlasových poplatků, které jsou osvobozeny od DPH, vstupují do výpočtu pro odpočet této daně. Podle rozhlasu by výnosy z poplatků předmětem daně být neměly, protože nevyplývají z žádného smluvního vztahu. "To má za následek, že rozhlas platí ročně zhruba 150 milionů jako nákladovou DPH," uvedl Koliandr.

Rozhlas, který letos uspěl v odvolacím řízení Městského soudu v Praze, by tak měl obdržet od finančního úřadu zhruba 80 milionů korun, z toho 72 milionů jako vrácení zaplacené daně a zbytek představují úroky. Finanční úřad ještě čeká na rozhodnutí o kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, samotný rozsudek je ale již pravomocný.

Rozhlas již dříve uvedl, že pokud ve sporu uspěje, bude obdobně postupovat také za další roky. Celkový nárok za období 2004 až 2013 přitom podle výpočtu rozhlasu činí asi 845 milionů korun, včetně úroků by to bylo přes miliardu korun.

Český rozhlas hospodaří s rozpočtem přes dvě miliardy korun. Většinu tvoří příjem z koncesionářských poplatků.

vju rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK