Začala stavba skladu pro Amazon v Dobrovízi u Prahy

12.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dobrovíz (u Prahy) 12. září (ČTK) - V Dobrovízi u Prahy dnes oficiálně začala stavba skladu pro americký internetový obchod Amazon. Hotovo by mělo být do konce července příštího roku. V hale, která by měla mít plochu 95.000 metrů čtverečních, najde práci až 2000 stálých zaměstnanců a vzniknout by zde mělo i dalších 3000 sezonních pracovních míst v průběhu tří let od otevření. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka by bylo správné, aby jeho zaměstnanci měli odbory. Řekl to novinářům při dnešním slavnostním zahájení stavebních prací. Zemní práce začaly v Dobrovízi už v červenci.

Vláda nadále s Amazonem jedná kvůli stavbě druhého distribučního centra, které původně mělo být v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil. Vláda nyní nabízí Amazonu místa, kde je nízká zaměstnanost, ale zároveň mají dobrou logistickou dostupnost. „Bude mezi tím muset být kompromis,“ uvedl Mládek, který nechtěl nabízené lokality blíže specifikovat.

Developer v červnu podepsal smlouvy o spolupráci s obcí Dobrovíz i místním občanským sdružením. Místní tak dostanou různé benefity, například půl milionu korun ročně pro děti a seniory, protihlukové stěny i bezpečnější silnice. Smlouva mezi obcí a developerem obsahuje závazky developera, například vybudování obchvatu nejpozději do konce roku 2015, modernizaci obecní čistírny odpadních vod a každoroční příspěvek obci milion korun. Celkem zahrnuje investice za 100 milionů korun.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK