Akcie na pražské burze v týdnu stagnovaly okolo 997,5 bodu

12.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. září (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden posílily o nepatrných 0,04 procenta na 997,5 bodu. Největší pokles zaznamenaly opět akcie těžební společnosti NWR, největší růst vykázaly akcie Komerční banky, které dosáhly historických maxim. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí týden akcie stouply o 1,7 procenta.

"Druhý zářijový týden se investoři zaměřili na klid zbraní na Ukrajině a na nové evropské sankce vůči Rusku, které začaly platit v pátek. Kromě toho byl týden spíše klidný a bez výraznějších impulzů. Reakce trhu byla spíše neutrální," pospal náladu na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo opět NWR, které přišlo o 58 procent na 0,9 Kč. Důvodem pro pokles je fakt, že se akcie obchoduje již bez nároku na navýšení kapitálu v probíhající restrukturalizaci na všech trzích. Navýšení akciového kapitálu je za 0,65 Kč/akcii a je v poměru 1:19.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie Komerční banky, které posílily o 2,6 procenta na 5017 Kč. Banka reaguje pozitivně na dění v sektoru, kde vzpruhou je zesilující měnová expanze Evropské centrální banky. Přes ceny dluhopisů reaguje pozitivně i bankovní sektor a KB nezůstává v pozadí. Akcie dosáhla na nová historická maxima přes hranici 5000 Kč.

Pražská burza přijala žádost Orco Property Group o ukončení obchodování s jejími akciemi. Ukončení bude k 22. září, posledním obchodním dnem tedy bude pátek 19. září. Akcie se budou nadále obchodovat na burzách v Paříži a ve Varšavě. Odchod z burzy je již déle znám, nicméně přiblížení termínu může ještě přinést negativní reakci. Orco zakončilo týden o sedm procent slabší na 11,3 Kč.

Příští týden se investoři zaměří na zasedání americké centrální banky Fed, geopolitiku (Ukrajina) či čtvrteční referendum ve Skotsku. "Celkově vidíme pro příští týden relativně větší množství rizikových faktorů, což nás vede k názoru neutrálního pohledu na vývoj trhu," uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK