Heineken potvrdil zájem SABMilleru o spojení, návrh ale odmítl

15.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam/Londýn 15. září (ČTK) - Nizozemská pivovarská skupina Heineken dnes potvrdila zájem nadnárodního pivovarského koncernu SABMilleru o vzájemné spojení. Rodina Heinekenů, která v nizozemské společnosti vlastní přes 50 procent akcií, však návrh odmítla a dala najevo, že hodlá zachovat firmu samostatnou. Spojení by propojilo druhou a třetí největší pivovarnickou skupinu na světě a s nimi i české značky, jako Plzeňský Prazdroj, Starobrno nebo Krušovice.

Vedení Heinekenu návrh na převzetí, který mu SABMiller v minulých týdnech předložil, konzultovalo s rodinou a došlo k závěru, že je neprůchodný. "Rodina Heinekenů informovala SABMIller. Heineken a Heineken Holding o svém úmyslu zachovat dědictví a identitu Heinekenu jako nezávislé společnosti," uvádí se ve sdělení firmy. SABMiller se zatím podle agentury Reuters k věci nevyjádřil.

Podle agentury Bloomberg, která o návrhu v neděli psala s odkazem na informované zdroje, se prý SABMiller tímto krokem chce sám bránit před případnou nabídkou ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. K případnému převzetí Heinekenu je třeba souhlas rodiny zakladatelů, která pivovar ovládá prostřednictvím holdingového nástroje Heineken Holding.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic, počínaje převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě přes koupi nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing po získání australské skupiny Foster´s v roce 2011.

Heineken je největším prodejcem piva na západoevropském trhu a od 90. let expandoval na rychle rostoucích trzích východní Evropy, Latinské Ameriky a Asie. Na českém trhu má pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK