Airbus prodá vedlejší aktivity v obranné a kosmické divizi

16.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Paříž 16. září (ČTK) - Evropská letecká skupina Airbus Group prodá vedlejší aktivity ve své kosmické a obranné divizi, kde celkové roční příjmy přesahují dvě miliardy eur (55,1 miliardy Kč). Pokračuje tak ve zjednodušování aktivit divize a v úmyslu má více se zaměřit na vojenská letadla, rakety a satelity, uvedla ve svém dnešním sdělení.

Evropský zbrojní průmysl se teď potýká s problémy, neboť vlády kvůli nedostatku financí omezují vojenské výdaje. Airbus Group se původně jmenoval EADS a v roce 2012 se pokusila vyřešit tyto problémy spojením s britskou BAE Systems. Dohodu však zablokovalo Německo. Neúspěch fúze spolu se silným růstem divize výroby letadel pak skupinu přiměly, aby své zbrojní a kosmické aktivity přehodnotila.

Zpráva o prodeji části aktivit přichází jen několik týdnů poté, co Airbus dokončil fúzi svých obranných a kosmických aktivit do jedné divize. Spojení si vyžádalo zrušení 5800 pracovních míst a uzavření továren ve Francii, Německu, Španělsku a Británii, upozorňuje ekonomický list Financial Times.

"Dospěli jsme k závěru, že naše divize se musí zaměřit na následující hlavní aktivity: vesmír, vojenská letadla, rakety a související systémy a služby," uvedl v dopise zaměstnancům ředitel obranné a kosmické divize Bernhard Gerwert. "To jsou klíčové oblasti, do kterých budeme dál investovat, abychom posílili naši vedoucí pozici."

Skupina potvrdila, že hodlá prodat firmu zabývající se bezpečnou komunikací Professional Mobile Radio a podíl 49 procent v dodavateli ponorek Atlas Elektronik. Zvažuje také prodej komerčních aktivit v oblasti satelitní komunikace. Na prodej je rovněž softwarová společnost ESG a tři menší firmy Fairchild Controls, Rostock System-Technik a AvDef.

Gerwert v rozhovoru s agenturou Reuters dodal, že do konce letošního roku bude firma zjišťovat, jaký je zájem o společnosti, které chce prodat. První prodej by mohl být dokončen v první polovině příštího roku. Zatím je ale podle Gerwerta brzy na to odhadnout, jaký dopad bude mít prodej na pracovní místa. Podnik však nemá ani stanoveno, kolik by měl prodej firem přinést.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK