Orange se dohodl na převzetí španělského Jazztelu za 3,4 mld. eur

16.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Paříž 16. září (ČTK) - Francouzská telekomunikační společnost Orange se dohodla na převzetí španělské firmy Jazztel, za kterou zaplatí 3,4 miliardy eur (93,6 miliardy Kč). Orange se díky akvizici stane ve Španělsku druhým největším poskytovatelem širokopásmového pevného připojení k internetu za společností Telefónica. Ta je na tamním trhu jedničkou.

Jazztel ve zprávě pro španělského burzovního regulátora uvedl, že Orange nabídl za jednu jeho akcii 13 eur. Ve srovnání s průměrnou cenou akcií za posledních 30 dní to představuje prémii 34 procent.

Transakci musí ještě schválit regulační úřady, nicméně Orange očekává, že převzetí dokončí v první polovině příštího roku. Šéf a hlavní akcionář Jazztelu Leopoldo Fernández Pujals již uvedl, že firmě Orange prodá svůj podíl 14,5 procenta. Podmínkou pro dokončení transakce však je, že se francouzské firmě podaří získat podporu ještě od 50,01 procenta akcionářů.

"Uskutečňujeme tuto dohodu, abychom zrychlili růst ve Španělsku, zvláště v konvergentních službách pro pevné i mobilní připojení," uvedl generální ředitel společnosti Orange Stephane Richard. "Nová společnost bude nespornou dvojkou v pevných službách a trojkou v mobilních za Vodafonem, ale domníváme se, že celkem rychle budeme schopni obsadit druhé místo," dodal.

Španělsko je pro Orange druhým největším trhem a na celkových příjmech skupiny se podílí zhruba deseti procenty.

Jazztel v posledních letech rychle rostl díky nabídce levného internetového připojení spolu s televizí a voláním z pevných a mobilních linek. Jazztel má na španělském širokopásmovém trhu podíl 11,8 procenta a na mobilním 2,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK